IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хазартът затрива редица известни спортисти

23 декември 2015 08 30

Известните залагат милиони заради тръпката

Майкъл Джордан. Снимка: Reuters

Майкъл Джордан. Снимка: Reuters

На много хора са свойствени хазартът и стремежът към победа, в т. ч. и на професионалните спортисти, които са придобили всичко сами, със собствени сили. В голяма степен те са подложени на изключителен стрес, затова търсят всякакви способи да се справят с проблемите, макар че късметът невинаги ги спохожда.

Майкъл Джордан профуква 20 млн. долара, известен куотърбек залага от затвора по телефона, а бивш играч на „Манчестър Юнайтед“ изпълнява поръчки на сър Алекс Фъргюсън.

В своята автобиография „Как да не станеш футболист милионер“ бившият халф-бек на „Манчестър Юнайтед“ и Северна Ирландия Кийт Гилеспи признава, че е профукал в букмейкърски пункт цялото си състояние, което е заработил. „Разбира се, не мога да цитирам точно, но някъде към 7-8 млн. паунда“, намира сили да си признае Гилеспи. Кийт започва да залага, докато е играч на „Манчестър Юнайтед“ (всичко започва с молба на Алекс Фъргюсън да направи няколко залога на негово име и в случай на успех му отпускал „бонуси“), но в „Нюкасъл“ Гилеспи действително се развихрил.

„Ако по-рано трябваше да се разхождам до букмейкърския пункт, сега интернет и залозите по телефона позволяваха по-бързо да се разделя с парите. Веднъж по телефона за 48 часа проиграх 62 000 паунда – цялата ми годишна заплата, и затънах в яки дългове“, спомня си Гилеспи, който днес живее в покрайнините на Бангор, Уелс, в скромна квартира и твърди, че вече е победил страстта към хазарта. По думите му сега се занимава само повърхностно – от години таванът на залаганията за Кийт е вече 20 паунда. Може би някой ден ще си възстанови парите?

През 1989 г. пък светът на бейзбола бе зашеметен. Оказа се, че един от най-великите играчи в историята на лигата Пит Роуз, към момента заемащ поста треньор на „Синсинати Редс“, през целия си съзнателен живот е залагал. Така рекордьорът в Американската лига по бейзбол по брой хитове (4256) и изиграни мачове (3562) отмени важно събитие – въвеждането му в Залата на славата. Известният с неизчерпаемия си оптимизъм Роуз увери, че никога не е нарушавал спортната етика и е бил наклеветен от завистници, които по думите му в живота му съвсем не били малцина. Присъдата обаче бе сурова: пожизнена дисквалификация.

Едва след много години в книгата си „Затвор без решетки“, станала бестселър, Роуз признава себе си за „частично виновен“. Пит разкри, че все пак е залагал в бейзбола, но никога при участие на „Редс“. Във връзка с това признание феновете на Роуз поискаха Пит да бъде включен в ново гласуване по повод определението на „безсмъртните“. В тази ситуация обаче хората можеха да разберат легендата, но не и да му простят.

Въздушния Майкъл Джордан винаги е бил човек на хазарта, обожаващ различни басове. Например през 1992 г., когато отборът на САЩ се завръща триумфално от олимпиадата, Джордан се хванал на бас за 100 долара с деветима свои колеги, че неговият сак ще слезе пръв от лентата на багажното отделение. И спечелил! Впрочем това са дреболии на фона на изхарчената от Майкъл сума за всевъзможни залози в букмейкърски кантори, конни състезания, голф и казина – възлизаща на 20 млн. долара. Джордан не вижда нищо лошо в своето увлечение. В края на краищата той може да си позволи и по-голяма сума.

„Яхти, частни самолети, разкошни лимузини, апартаменти – всичко това го имам в излишък. Вчера вечерта говорих с Бог и го попитах: Има ли проблем, че този щедър крал живее днес на земята? А той ми отговори: „Не, това беше предопределено“ – написа „скромният“ Флойд Мейуедър-младши в своята страница в Инстаграм. Парите на непобедимия американец валят като дъжд, затова и прозвището му е Money. Мейуедър не само живее на широка нога, но и редовно залага. Например миналата година боксьорът заложи 5,9 млн. долара в букмейкърски пункт в Лас Вегас за победа на баскетболистите на „Маями“ над „Индиана“ в плейофа на НБА с разлика от 7 и повече точки. И спечели към 12 млн.! През януари 2014 г. сумата на залога бе още по-голяма – 10 млн. за победа на „Денвър“ над „Сиатъл“ на финала на НФЛ. Мача спечели „Сиатъл“, но Мейуедър каза, че муха го ухапала.

Целият материал четете в Gol.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари