Китайски специалисти са установили, че изобилието на соеви продукти в менюто, като например на тофу, намалява риска от рак на простатата, съобщи Food Consumer.
Учените са извършили изследване на 100 доброволци с рак на простатата и без това заболяване. Те са доказали, че високата концентрация на генистеина, компонент на соевия протеин, намалява с 65 процента риска от рак на простатата.
Средната концентрация в плазмата на хора без рак е била 728,6 нанограма на милилитър. А при хора с рак на простатата – 513 нанограма на милилитър.
За да попадне генистеинът в организма, просто трябва да се ядат повече продукти със соя. В соята се съдържат и важни изофлавони – даидзеин и глицитеин, които напомнят на естрогена. Те влияят върху контрола на клетъчния цикъл, апоптозата, ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове) и метастазирането. А тези процеси са много важни за рака.