IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодовит или стерилен: Какво уврежда мъжката сперма?

12 януари 2017 16 00

Виновниците – алкохол, телефони, лубриканти...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мъжете толкова се стараят да предпазят дамите от нежелана бременност, че когато поискат да станат бащи с изненада откриват, че това всъщност не е толкова лесно.

Според американски изследователи една от осем двойки има проблеми със зачеването. „В един от три случаи мъжът е причината“, смятат учени от Американския колеж по акушерство и гинекология.

„Общият брой на сперматозоидите в семенната течност на мъжа се е намалил за последните няколко десетилетия“, твърди урологът проф. Аджай Нангиа от Университетската болница Канзас – „Много е възможно липсата на „войници“ да е резултат от дребни неща от ежедневието на мъжа“.

Кои са те?

Будуването и стоенето до късно увреждат спермата

Мъжете, които спят по-малко от 6 часа, намаляват шансовете си да забременят своите съпруги с до 31%. Липсата на сън предизвиква понижение на нивата на тестостерон в мъжкото тяло, който е изключително важен за производството на сперматозоиди.

Изводът е направен след научно изследване от октомври 2016 г., проведено от Бостънското университетско школо по обществено здраве.

В него 695 двойки били подложени на задълбочено медицинско проучване, което накратко показва следното:

Сън в рамките на 6 часа или по-малко вреди на семепроизводството. Извънредно дългият сън също би могъл да изиграе лоша шега на бъдещите татковци. Ако те затварят очи за между 9 и 12 часа ги чака същият проблем. Американските учени съветват господата да се придържат към здравословния 7-часов сън, за да могат „да свършат работата“.

Грешният лубрикант спъва оплождането

Комерсиалните еротични смазки могат да увредят подвижността на сперматозоидите, т. е. тяхната възможност да „доплуват“ до яйцеклетката, за да я оплодят.

В изследване от 2014 г., публикувано в журнала „Плодовитост & Стерилитет“, урологът проф. Аджай Нангиа разкрива, че гъстата смазка пречи на „войниците“ да достигнат целта си.

„Лубрикантите са си съвсем приемливи за стандартен секс, но що се касае до опит за забременяване, те трябва да бъдат напълно изключвани“, смята урологът. Проф. Нагиа обясни, че в лубрикантите често се съдържа солна киселина, която убива сперматозоидите.

Това разбира се не означава, че лубрикантите действат като контрацептиви, защото те не са разработени с такава цел.

Газираните напитки и сладкото създават излишни килограми, а те убиват сперматозоидите

„Мъжете, които пият повече от една газирана напитка на ден, без да искат намаляват подвижността на сперматозоидите си“, пишат в научно изследване лекари от Университета Рочестър през 2014 г.

Приемането на големи количества захар от напитки или храни води до инсулинова резистентност – състояние, при което клетките не могат да приемат глюкоза от кръвния поток. Това води до възпаления, увреждащи мобилността на сперматозоидите.

Другият проблем на газираните напитки е, че често са причина за наднормено тегло при силния пол. Излишните килограми намаляват производството на тестостерон и предизвикват повишение при нивата на естроген. В такава ситуация женският хормон откровено спъва мъжката плодовитост.

Наличието на повечко тлъстини в интимната област пък би могло да повиши температурата в скротума, убивайки сперматозоидите. Жегата определено не е техният пръв приятел.

Смартфоните обстрелват сперматозоидите с радиация

Близостта между тестисите и мобилния телефон би могла да се отрази зле на мъжката плодовитост, пишат британски медици в журнала „Science Direct“. Радиацията, която смартфоните ни произвеждат, може да причини мутации в ДНК на спермата. От друга страна топлината, която джаджите отдават, също не е благоприятна за малките яйцеразбивачи.

Лекарите съветват да държим телефоните си настрана, когато не ги използваме. Най-добре в чанта, по-голям портфейл или на място, далеч от телата ни и най-вече на дистанция от интимната зона.

Алкохолът не предлага алтернатива

Шише бира или чашка с вино не биха навредили на плодовитостта. Но по-стабилното пийване със сигурност би могло да възпре създаването на следващото поколение, намалявайки значително сперматозоидите в семенната течност.

Пиенето на 25 или повече питиета в рамките на седмица уврежда спермата, съкращавайки броя на сперматозоидите, пише в датско изследване, водено от журналиста и експерт по трудова медицина проф. Тина Дженсен.

„Мъжете, които обръщат 40 питиета за седмица имат 33% по-малко сперматозоиди и с до 51% по-нежизнеспособна семенна течност спрямо другите господа, които се черпят с по максимум 5 чашки за 7 дни“, смята проф. Дженсен. Според нея алкохолът е токсин, който влияе зле на целия организъм, уврежда мозъка и дори намалява нивата на тестостерон в тялото, което както вече знаете се отразява зле на мъжката плодовитост.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари