IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дезодорантът работи ли наистина?

6 март 2017 13 20

И кога е препоръчително да го използваме

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дезодорантът е сред козметичните продукти, които използваме сутринта и забравяме за него през остатъка от деня. И така до момента, в който един ден установяваме, че от подмишниците ни се носи неприятна миризма и започваме да се чудим дали тази сутрин не сме забравили дезодоранта. Сигурни сме обаче, че не сме. Къде тогава се крие проблемът?

Оказва се, че понякога използваме неправилния продукт за съответния проблем. Ако не сме сигурни кога какво да използваме, следната информация ще бъде от полза.

Дезодорант: Да парфюмираме подмишниците

Тези продукти служат само за ароматизиране. Дезодорантите не спират потенето, просто добавят малко мъжествен аромат. С промяната на сезоните това може и да спре да работи.

През зимата не се потим толкова и просто бихме искали да миришем добре. През по-топлите сезони обаче потните жлези отделят по-големи количества пот, а в тези случаи употребата на дезодорант не може да помогне.

Антиперспирант: Сухота, неутрализираща потта

Тези продукти обикновено представляват бял стик и съдържат алуминиев хлорид – солни кристали, които проникват в потните жлези. Какво общо има това с неприятната миризма? В подмишниците има два вида потни жлези – екринни и апокринни жлези.

Апокринните жлези отделят повече липиди. От друга страна, бактериите, които се намират върху кожата, ги разграждат и вследствие на това се образува остатъчен продукт – неприятна миризма.

Най-важното в случая е да се поддържа кожата суха, за което помагат антиперспирантите.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари