IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо все по-трудно зачеваме деца по естествен път?

25 април 2017 08 40

Лошият въздух в големите градове уврежда спермата на мъжа

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В ново китайско медицинско изследване, публикувано в журнала „Замърсявания в околната среда“, азиатски учени разглеждат проблема с мръсния въздух като казус, засягащ мъжката полова система.

Изследователите стигат до извода, че мъжете, които живеят в големите градове, не са така плодовити, както господата от провинцията.

За целите на изследването учените от Третия военен медицински университет в Китай са проучили биологичен материал от 1 300 местни мъже. Медиците са анализирали проби от семенна течност, взета от всеки, участвал в изследването. На по-късен етап специалистите са съпоставили показателите на мъжете по признак местоживеене – кой е от града и кой от провинцията.

Господата, представители на градското население на Китай, са жители на град Чонгкинг – индустриален град в югозападната част на страната. Провинциалните мъже пък били подбрани от околни села в района.

След задълбочени изследвания със съвременни научни методи, китайските медици успяват да установят, че спермата на мъжете от града се отклонява от нормата. Самите сперматозоиди били видоизменени. Промяната в тяхната структура, според учените, е причина за бавното им движение, засечено в лабораторни условия. А за мъжката плодовитост от огромно значение са два факта – формата на сперматозоида и неговата подвижност.

Експертите от китайския университет смятат, че силното замърсяване на въздуха в градските райони, където концентрацията на определени газове е огромна, се наблюдава лошо качество на мъжката семенна течност.

Опасните газове, по данни на учените, са серен диоксид (SO2) и азотен диоксид (NO2). Високото им съдържание в атмосферата над индустриалните градове е причината за лошата плодовитост на китайските мъже.

Изследванията на въздуха в град Чонгкинг показват 8 пъти надвишаване на нормата, спрямо предписанията на Световната здравна организация. Замърсеният въздух обаче може да съдържа и други опасни вещества. Индустриалните зони изхвърлят в атмосферата различни опасни за здравето химикали, сред които олово, кадмий и живак. Те също могат да окажат влияние върху качеството на мъжката сперма.

Но според китайските изследователи, трайни промени в качеството на семенната течност могат да настъпят чак след тримесечен престой в замърсената зона. По думи на експертите, спермата бавно се засяга от такъв тип фактори от околната среда. Краткотрайните посещения в индустриалните градове не са опасни. Но престой за повече от 3 месеца понижава подвижността на сперматозоидите и изменя формата им.

Изследването от Чонгкинг не е първото, което прави връзка между начина на живот и мъжката плодовитост. Опасните за спермата влияния са навсякъде. Проучвания от миналото показват, че семенната течност се влияе от това дали мъжът спортува, или не. Освен това голям фактор е здравословното хранене. Пушенето и алкохолът пък имат доказано негативен ефект върху плодовитостта.

В Австралия една от шест двойки изпитва проблеми със зачеването по естествен път. Според СЗО съществува тенденция човечеството да изпитва все повече трудности със създаването на ново поколение. Замърсяванията, лошият начин на живот и липсата на движение са основни виновници за лошата плодовитост и стерилитета при мъжете.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари