IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мъжете са по-склонни към алкохолизъм от жените?

5 септември 2017 13 40

Причината се дължи на промени в мозъка

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

За мъжете, които пият редовно в продължение на години, се оказва по-трудно да се окажат от алкохола, в сравнение с жените, поради промени в мозъка им. 

Според данни на ново проучване след десетилетие редовна консумация на алкохол, се променя активността в област на мозъка, което води до увеличаване на алкохолната жажда.

При жените не се наблюдава подобна мозъчна активност, което предполага, че на тях им е по-лесно да се откажат от поредната чаша вино.

Констатациите са следствие на мозъчни сканирания сред 11 мъже и 16 жени, които са на възраст под 28 години. Участниците пиели редовно алкохол в продължение на десетилетие, консумирайки най-малко еквивалента на почти три бутилки вино.

Във Великобритания, както и в България, мъжете са по-склонни да пият, в сравнение с жените. При тях има три пъти по-голяма вероятност да изконсумират алкохол с еквивалент на около една и половина бутилка вино в рамките на един ден. 

Освен това, мъжете съставляват и две трети от пациентите със здравословни проблеми, вследствие на алкохола. 

Проучването е проведено от учени от Университета на Източна Финландия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари