IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неща, които удължават живота на мъжете

26 юли 2018 07 00

Сексът със сигурност е едно от тях

IStockphoto

IStockphoto

Жените по света живеят по-дълго от мъжете. Това показват данни на Telegraph News, според които представителките на слабия пол живеят средно около 82.9 години, докато тези на силния – близо 79.2 години.

Генетични фактори са основната причина за това жените да живеят по-дълго, но някои навици и на двата пола могат да променят тази статистика.

Ето 7 неща, с които мъжете могат да подобрят качеството си на живот:

Секс – удовлетвореността в леглото е основен фактор за това мъжете да се чувстват по-добре емоционално и физически, сочат данните от изследване, проведено в САЩ през 2017 г., обхващащо 918 мъже на възраст между 45 и 59 години. При тези, които са имали по-добър сексуален живот, рискът от смъртност е с 50% по-малък в сравнение с онези, които правят секс по-рядко. Според изследователите, една от причините за това е серотонинът – хормонът на щастието, чието количество се увеличава при оргазъм. Когато той липсва, мъжете, а и жените, се чувстват по-депресирани.

Брак – някои смятат, че той може да съсипе живота на един мъж, но не е така. Всъщност зависи на колко години са те, когато предприемат тази сериозна крачка в живота. По данни на специалисти от медицинското училище в Харвард, онези, които сключат брак след 25, ще живеят много по-дълго в сравнение с мъжете, които направят това по-рано. Според тях при първата група се появяват повече здравословни проблеми, които са причина за ранна смъртност.

Създаване на потомство – да бъдеш баща е отговорна задача, но и голяма радост, която подобрява емоционалното състояние на много мъже. Мъжете, които имат деца, живеят с две години повече от онези, които нямат потомство.

Поемане на отговорност – това няма как да предпази мъжете от здравословни проблеми, но е доказано, че подобрява когнитивните функции на мозъка и спомага за удължаване на живота. Психолози са на мнение, че мъжете, които се грижат за семейството си, домашен любимец или растенията в градината, подобряват работата на мозъка и са по-социализирани.

Контрол над кръвното – хипертонията е една от основните причини за смъртност. Тя е най-големият враг на сърцето и неслучайно я наричат „тихият убиец“. Рискът от предсърдно мъждене при мъжете е с 1.4 по-голям в сравнение с общата популация здрави лица. Не само старите мъже, но и тези на по-млада възраст, трябва да следят профилактично кръвното си налягане.

Умерена консумация на вино – да, този вид алкохол може да подобри качеството на живот на мъжете. По данни на здравния портал WebMD, една чаша вино на ден носи големи ползи на сърцето. Според проучване в Нидерландия, мъжете, които пият червено вино, живеят с две години повече от тези, които употребяват друг вид алкохол.

Не на цигарите – тютюнопушенето е един от най-вредните навици, който трудно може да бъде премахнат. Но ако мъжете пушачи откажат цигарите на 40-годишна възраст, могат да намалят риска от появата на заболявания, причинени от тях с близо 90%.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари