IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо получаването е по-трудно от даването?

21 февруари 2014 08 29

В много случаи човек се чувства неудобно, когато получава

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората са учени, че да обичаш, означава да даваш. Ако обичате някого, давате всичко от себе си, без да искате нищо в замяна. Звучи страхотно, звучи благородно.

Много връзки страдат, защото някой от партньорите е толкова погълнат от себе си, че забравя за другия. Но даването е само половината от това, което любовта изисква от нас. Любовните отношения се крепят и върху изкуството на жената и мъжът да получават. Много са причините, поради които на човек му е по-трудно да получава, отколкото да дава. Ето някои от тях, според мен:

Човек чувства, че губи контрол. Когато давате, по някакъв начин вие контролирате ситуацията. Получаването от своя страна кара човек да се чувства уязвим и по-слаб.

Човек изпитва страх от привързване. Някои хора се „презастраховат” и умишлено избягват всичко хубаво, защото смятат, че по този начин предпазват себе си. Предпазват себе си, своите чувства и его от момента, в който получаването ще спре и те ще се почувстват зле. В любовните отношения това може да се тълкува и със страх от раздяла. Партньорите не искат да свикват до толкова със своята половинка, защото не желаят да бъдат зависимо от нея.

Човек вярва, че е егоистично да получава. Дори религиите учат, че получаването е егоистично: „Животът е повече страдание, отколкото щастие”. Метафорично някои хора избират да не се усмихват прекалено широко, защото ще привлекат твърде много внимание към себе си. Разбира се, има и хора с чувство за „нарцистично право”. Те смятат, че са толкова невероятни, че заслужават всичко.

Човек се притеснява за намеренията на другия. В любовните отношения често партньорите си задават един и същи въпрос: „Какво всъщност иска той/тя от мен?”. Може би по тази причина много хора отказват или се чувстват неудобно да получават каквото и да е. Те се притесняват от това какво очаква другият човек в замяна. Прекаленото даване дори може да се сметне за вид манипулация, защото единият човек става „задължен” на своята половинка.

Човек вярва, че трябва да бъде независим. Според всеобщото схващане независимостта означава пълна свобода и билет за щастието. За много хора е страхотно да имат до себе си половинка, но не и да разчитат твърде много на нея. Те не искат да определят себе си като „нуждаещи се”. Все пак не забравяйте, че всяко живо същество се нуждае от друго такова.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

zvezdomira.taneva ( преди 10 години )
Анонимен ( преди 10 години )