IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да сме добър модел за подражание на децата си

22 април 2014 10 02

По какъв начин да повлияете положително на наследниците си?

Кадър от филма "Мама миа!" Снимка:outnow.ch

Кадър от филма "Мама миа!" Снимка:outnow.ch

Живеем в забързана, дигитална епоха, в която на родителите им става все по-трудно да намерят време за общуване с децата си, а това всъщност е една от техните основни отговорности. Няма родител, който да не се е възмутил на проблемното поведение на някое чуждо дете (рядко на своето), което се е държало грубо, невъзпитано, невъздържано или агресивно.

В същото време родителите точно на тези деца и/или тийнейджъри намират хиляди начини да ги оправдават, оправдавайки всъщност самите себе си. От своя страна родителите на възпитаните деца с право се ядосват, защото знаят, че вежливите им наследници един ден ще пораснат и ще се опитват да си пробиват път в това същото общество, в което са и онези индивиди, на които първите седем години липсват.

Всичко това ни кара да се замислим за мега важната роля на родителя като модел на подражание на своето дете. Ако всеки един човек е третиран с уважение и честност още от малък, ако неговото емоционално здраве и благополучие са били основна цел за родителите му, ако са му били давани умни съвети и насоки за живота по време на пубертета, ако той е възпитан в добри семейни и морални ценности, то тогава никога няма да има опасност да живеем в „болно общество“.

Ние всички се надяваме, че синовете и дъщерите ни ще станат качествени хора, по-добри от нас самите. Въпреки това, всеки родител си има различна дефиниция за това какво означава да бъдеш добър човек. Предлагаме ви следните пет характеристики, които трябва да са част от вашата стратегия да бъдете добър модел за подражание:

Мислете на глас.

Когато ви предстои труден избор или взимането на важно решение, дайте възможност на децата си, да видят как размишлявате върху проблема. Как претегляте плюсовете и минусите, преди да стигнете до решение. Процесът на вземане на правилното решение е умение, което се придобива чрез следване пътя на логиката. Нека детето ви разбере това, защото ще му е нужно, когато и то попадне в сложна ситуация.

Извинявайте се и признавайте грешките си.

Никой не е съвършен. Когато направите лош избор, нека тези, които гледат и се учат от вас, да знаят, че отчитате грешката си и се надявате да можете да я коригирате. Така децата ще разберат, че всеки прави грешки и че това не е краят на света. Ще осъзнаят, че всеки трябва да поеме отговорност за грешката си, признавайки я и опитвайки се да поправи щетите.

Спазвайте обещанията си.

Ако искате децата ви да са упорити и да се придържат към ангажиментите си, то и вие трябва да спазвате своите обещания. Възрастните често са заети и разсеяни, а понякога и малко мързеливи и вместо да покажат на децата си упоритост и самодисциплина, те им показват точно обратното. Всеки родител трябва да научи детето си, че трябва да довежда докрай започнатото, да не се отказва, да държи на думата си и да не се отдръпва, когато нещата станат трудни.

Показвайте уважение.

Човек може да е умен, успешен и интелигентен, но в същото време да е арогантен към другите. Ако не искате децата ви да се държат грубо, то учете ги с примера си, че трябва да се отнасят към другите така, както искат другите да се отнасят към тях. Те трябва да са наясно, че не трябва да приемат близките и приятелите си за даденост. Трябва да им покажете какво означава благодарност и как да я изразяват.

Демонстрирайте увереност в собствените си сили.

Каквото и да решите да направите с живота си, опитайте се да бъдете горди с човека, който сте или в който сте се превърнали. Може да сте имали проблеми по пътя си, но не позволявайте те да ви пречупват, защото децата ви ще го видят. Просто си вземете поуките от неуспехите и покажете на децата си, че всеки човек може да надмогне трудностите, стига да вярва в себе си и че трябва да продължи да се стреми да бъде щастлив.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
верно, заглавието е много тъпо, иначе не е лоша статията
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Edna ( преди 9 години )
защо трябва да пишете такива клишета за заглавия и защо трябва да ви е падне нивото толкова много. ЗАЩО?и защо аз все още ви чета? ЗАЩО ЗАЩО
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар