IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво в живота не трябва да се опитваме да планираме

15 август 2014 13 31

Не всичко в живота подлежи на график и контрол

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Не всичко в живота трябва или/и може да бъде планирано, въпреки че повечето съвременни хора умираме да правим графици за бъдещето. Истината е, че плановете са добри и полезни, но само и единствено за ежедневието, защото вкарват ред в него.

Някои хора обаче наистина се вманиачават на тема планиране, вярвайки си, че могат да управляват бъдещето. Разбира се, това по-скоро им носи разочарования.

Обществото също ни подтиква да планираме. Жените са карани да си мислят "Трябва да се омъжа и да родя дете до 30 години!", мъжете пък са притискани да си казват "Трябва да получа голям пост до 33 години" и т.н.

Истината обаче е, че нещата не стават винаги по начина, по който искаме и очакваме. Животът е пълен с изненади, а ние сме супер заблудени, ако си мислим, че можем да контролираме всичко.

Ето и кои са нещата, които няма никакъв смисъл да се опитвате да планирате:


Сключване на брак/сериозно обвързване

Никой не може да има контрол над Купидон, Ерос или казано с други думи, над романтичния си живот. Пълно е с хора. които се опитват да планират кога ще се омъжат/оженят или кога ще създадат сериозна връзка с представител на противоположния пол. Някои хора стигат толкова далеч, че си слагат краен срок за това, а после непрекъснато го удължават. Няма смисъл да разсъждавате, че нещо подобно "трябва да се случи" до еди кога си, защото накрая можете да се окажете или женени за грешния човек, но пък  спазили плана, или сами и разочаровани от живота.

Създаване на дете

Жените умират да планират кога точно трябва да станат майки, което не е чак толкова лошо, стига да са наясно, че това е мечта, която не може да бъде сбъдната по график. Никой не може да бъде 100 % сигурен, кога точно ще се сдобие с дете и затова няма смисъл да си налага този план в главата. Той само ще натоварва психиката му и ще му носи излишен стрес, който пък влияе негативно на плодовитостта. Опитайте се да не се поддавате на натиска на обществото, че до определена възраст трябва да сте се сдобили с наследник задължително.

Израстване в кариерата

Стремежът към повишение или израстване в кариерата е нещо хубаво, но никой не може да ви го гарантира със 100%. Не забравяйте, че има милиони външни фактори, които могат да ви попречат да се издигнете и вие нищо да не можете да направите в подобна ситуация. Едно е да имате намерение да успеете в кариерата, а съвсем друго е да планирате до колко години трябва да сте на поста "шеф". Хубаво е да бъдете амбициозни, но е нереалистично да вярвате, че можете да планирате всичко в кариерата си години напред.

Постигане на детските мечти

Всеки човек си има списък от мечти от вида на - "искам да видя кораловия риф в Австралия", "искам да напише книга", "искам да се науча да свиря на китара", "искам да си построя къща в планината" и т.н., но обикновено животът ни завърта и постигането на тези мечти понякога се оказва невъзможно. Не ви казваме да не мечтаете, а просто да не си поставяте краен срок за постигането на всички тези неща. И без да ги планирате, ако ви е писано, те пак може и да ви се случат. Просто останете отворени за нещата, които ще ви се случат в живота съвсем случайно и неочаквано. Те може да се окажат дори по-добри от плановете ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Без план се живее в сегашният момент, където всичко се случва. Плановете не позволяват обаче да го изживеем пълноценно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
така е, но пък без план на къде?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар