IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой плаща сметката?

23 февруари 2015 13 07

Голямата борба за разходите по първата среща

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Наскоро попаднах на разговор между приятели, в който се разказваше следната история:

Момиче излиза на среща с момче, отиват да хапнат по нещо, забавляват се, смеят се... всичко е както трябва. До момента, в който идва сметката. Момчето я взима и оставя точно толкова, колкото е консумирал. Дамата е толкова възмутена, че втора среща така и не се състои.

Подобна ситуация често става повод за разгорещени дебати по един от най-задаваните въпроси: Кой плаща сметката?

След кратко повдигане на темата пред различни групи хора откривам основно три лагера с различни доводи, подкрепящи съответната теория и обрисуващи основните позиции по въпроса. Позоваваме се на поговорката: „Който плаща сметката, той поръчва музиката“. Дори и в този, иначе съвсем обикновен въпрос, се преплитат усещане за власт, доминиране, равноправие и чист материализъм.

Е, кой избира какво да свири?

Мъжът

Патриархалните дами, които все още са успели да съхранят ценностите си в иначе доста странното ни общество смятат, че е редно и въпрос на етикет мъжът да плати. Това е така, тъй като се придържаме към този идеалистичен образ, който всяка жена търси: възпитан, забавен, интелигентен и преди всичко кавалер. Приказките са виновни! И все пак, тук не става въпрос за материалната страна на нещата, а чисто за този малък жест, който дори се възприема като признак за доминиране. Говорим за патриархат и основната, главна роля на мъжа в него. Все пак, останали са дами, които смятат, че мъжът трябва да е по-силната половинка.

От друга страна са чистите материалистки, които на практика издирват своя млад или не толкова млад спонсор, който изкуствено да им създаде стандарт. Никак не е лесно да посещаваш редовно заведения и да се храниш основно навън, особено предвид факта, че инвестицията на време отива само и единствено... за косата и грима. Как се преценява това? Лесно. Нали не очаквате да срещнете любовта в някое „елитно“ столично заведение? Жената, която заслужава отношение носи в себе си това неизмеримо излъчване за класа. Именно то ще я подтикне да оцени жеста и да го приеме като комплимент и израз на възпитание, без да види възможност за евентуална бъдеща издръжка.

И двамата

Разпространена е практиката мъжът да плати своята част, а жената – останалото. Чувствителните на тази тема го приемат като израз на равноправие и дори го смятат за редно и задължително. По този начин се избягва усещането за ангажимент и твърде често появяващото се чувство, че дължим нещо. За дамите, търсещи материална изгода, това е ужасяващо. Мисълта, която тихо се промъква в главите им е, че от този мъж просто няма да се получи добър инвеститор в тях. И втора среща няма. И по-добре. Отново се връщаме в другия лагер.

Този на жените, които оценяват правото на избор и въпреки това предпочитат жеста на внимание. Но дори и да го няма на първата среща, това не е повод да се прекрати всякакъв контакт. Никой не ви кара да им подарявате апартаменти, коли и скъпи дизайнерски дрехи. Става въпрос за една вечеря. Подсъзнателно, това се приема с евентуална загриженост и всеотдайност – черти, които търсещите сериозна връзка издирват под дърво и камък. Лично аз съм стигнал до извода, че е добре разходите за първата среща да бъдат разделени. Така ще прецените дали срещу вас стои златотърсачка или качествен човек, който заслужава внимание.

Жените

Еманципация. Нали това искахте, жени? Приемете я с пълния пакет услуги. Искате да имате глас и равноправие в професионалния живот, но не сте много склонни да следвате този пример и в личния? Това е цената, която трябва да платите – или всичко, или нищо. Колкото и грубо да звучи, някои мъже приемат тази тактика към жените с твърде високо самочувствие, които парадират с качества, заплата и позиция. Или пък тези мъже, които с времето толкова са загубили своите качества на силен пол, че единственото, което ги разграничава от жените е фактът, че им стои добре панталон. Ако желаете разнообразие, но не търсите нищо сериозно – заповядайте. Има за всички и са толкова много, че с лопата да ги ринете. Скоро една приятелка попадна на такъв индивид и откровено загуби вяра в човешкия и по-конкретно мъжкия род.

Кой, според вас, плаща сметката?

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Нели ( преди 9 години )
Мъжът плаща сметката. За да се подготви за среща. жената губи в пъти повече време, енергия и пари. Затова е редно, ако е мъж на място, да я компенсира за това. Не казвам да се ходи по скъпи заведения и т.н. , всекиму според джоба. Но мъжете в днешно време трябва да се научат да поемат отговорности, даже много имат нужда от това.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sisi до по-долния: ( преди 9 години )
Това къде ще ходите, може да се обсъди и от двамата. Но аз пак настоявам, че в началото е по-добре да плаща мъжът. Светът винаги е бил и все още е мъжки и мъжете в 90% от случаите са доста по-добре платени. Освен това инициативата за подобни срещи най-често е от мъжката страна. Освен ако кака на 40 не си е поканила момченце на 20.:(
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Според мен сметката я плаща този, който е поканил другия. Ако аз каня-аз ще платя, ако са ме поканили-ще плати той. Освен това е съвсем нормално да се редуваме, веднъж плащам аз, веднъж той. Така никой не е ощетен и никой не се чувства длъжник на другия. А и всеки от нас може да избере заведение според финансовите си възможности, по-добре е отколкото да делим сметката, защото единият може да е с повече възможности и да е поканил другия в много скъп ресторант и при делбата да стане конфузно. Докато така всеки може да си прецени в какво заведение да покани другия, така че да не се разорява за една вечеря.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sisi ( преди 9 години )
1. На първа (няколко първи) среща/и би трябвало да я плаща мъжът, ако срещата е с бъдещи интимни намерения. Едно кафе/бира/пица, пък и цяла вечеря не са толкова непосилно скъпи, че да не можеш да си позволиш жеста, ако си мъж. Така всичко си застава по местата - той е мъжът, тя - жената. Той възнамерява да се грижи за нея, тя - да му услажда живота, дето се казва. Мъж, който няма достойнството да плати поне кафето на първата среща, автоматично попада за мен в графата ,,загубеняк без всякакво възпитание,,.2. Когато двамата са се сближили и сприятелили и могат вече да са откровени един с друг и редовното плащане на сметките затруднява мъжа, няма нищо лошо да си поделят сметката или дори жената да плати понякога. Това е един добър начин да задълбочат отношенията си още повече, а е и една стъпка към формирането на общ бюджет.Може да е старомодно, но за мен това е единствено правилният подход.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
*** въпрос - и двамата! Никой на никого с нищо не е длъжен! Жена, на която й плащат, се задължава, мъж, на когото му плащат е *** - елате в новия век
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар