IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоционалното насилие е опасно колкото и физическото

20 март 2019 13 15

Какво значи емоционално насилие и как да се предпазим от него?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

По цял свят в обществото започва да се обръща все по-голямо внимание на домашното насилие. Но като че ли всички сме се концентрирали само в една определена форма на насилие – физическото. Забравяме, че има и друга форма – емоционалното насилие.

Емоционалното насилие се състои от натиск, манипулация, обиди и безброй други неща. Ако по цял ден някой ви крещи вкъщи – това е форма на емоционално насилие. Ако ви заливат с епитети и обиди – това също е емоционално насилие.

Няколко примера. Вашият партньор непрестанно е недоволен от вас и иска да го знаете. Нарича ви с обидни думи, вика по вас и ви обвинява. За него, каквото и да правите, никога не е достатъчно добре. Вие сте тъпа, неспособна и това е. Не ви приемат за това, което сте, а постоянно се опитват да ви променят и да наложат собственото си мнение по изключително груб начин.

Манипулацията е друга форма на емоционално насилие. Получавате много добра оферта за работа, но тя е далеч от вашия дом. Ваш близък ви казва: „Ако ти заминеш, аз ще се почувствам ужасно зле.“ Това ви отнема свободата и ви кара да бъдете отговорни за чувствата и емоциите на другия. Това е огромна тежест, която вие не сте длъжни да носите. Всеки човек трябва да бъде отговорен за собствените си емоции и преживявания.

Набеждаването и непрестанният контрол. Ваш близък или партньор „толкова много ви обича,“ че не ви оставя да живеете живота си. Вие нямате право на избор и нямате свобода. Не можете просто да излезете навън с приятели без планове, те трябва да знаят точно с кого сте, кога ще се приберете и ако не следвате техните правила, следва скандал. Скандалът, естествено, е пълен с обиди и епитети. Те ви карат да се чувствате виновни, без дори да сте направили нещо грешно. Повтарят ви, че ги е срам от вас, че сте пълна излагация. Вие нямате контрол върху вашия живот, всичко, което правите, трябва да е съобразено с тях, иначе лошо ви се пише и вие го знаете.

Всички тези примери са емоционално насилие, което е също толкова тежко, колкото и физическото. Ако вашите близки ви карат да се чувствате неудобно във вашата собствена кожа и във вашия собствен дом. Ако непрестанно има скандали, крещене и обиди. Ако ви обсъждат зад гърба ви, ако искат да контролират всяка малка част от вашия живот, това е насилие. Никой, особено тези, които ви обичат, не трябва да ви кара да се чувствате засрамени от себе си, недостойни, да ви набеждава или обижда. Ако сте в такава ситуация, опитайте се да отстоите себе си. Ако това е невъзможно, потърсете помощ и се опитайте да се измъкнете от ситуацията. Подобна заобикаляща среда е изключително вредна за вашето психическо и емоционално здраве.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари