IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвинявам себе си за грешния избор на партньор. Правилно ли е?

11 август 2019 15 15

Какъв е отговорът на психолога?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Наскоро скъсах с мъж. Когато го срещнах, той ми напомни за баща ми, който в много отношения е идеалът ми – мил, грижовен, състрадателен. Няколко месеца след като започнахме да се срещаме, започнах да забелязвам, че поведението му е двусмислено и измислено. А добротата и грижата са просто начин да впечатли. Той стана агресивен, ревнив, опитваше се да контролира всичко, да ме манипулира с помощта на чувство за вина и страх и дори вдигна ръка. Като цяло се оказа пълната противоположност на този красив принц, който първоначално ми хареса. Сега ние не сме заедно, но имам чувството, че мога несъзнателно да избера пак такова „чудовище“.

Казват, че партньорът е отражение на нас, нашите най-добри и най-лоши страни. Твърди се, че ние се избираме един друг и това не е случайно. Наистина ли не обичам толкова много себе си? Също така ли съм агресивна и манипулативна и просто скривам тези черти на характера дори от себе си? Като дете майка ми често ме наказваше физически и проявяваше агресия. Наистина ли това е моделът „обичам“, който научих и сега несъзнателно избирам партньори, които отново и отново възпроизвеждат моите детски травми? Моля, помогнете ми да разбера. Тези въпроси ме мъчат много и не ми позволяват да продължа напред.
Наталия, на 27 години

Наталия, ти пишеш, че си избрала човек, който по поведението си ти напомнял за баща ти. Характеристиките на идеалния човек отклоняват вниманието ви от истинските признаци на бъдещо „чудовище“. Ти наистина искаш да повториш чувствата на детството и да се запознаеш с мъж като твоя идеал. Няма нищо лошо в това. Вие преминахте този опит и сега ще внимавате повече с мъжете.

Бих била по-внимателна към психологическите етикети: „битува мнение“, „говорят“. Това са варианти на ежедневната психология, когато се опростява най-сложният механизъм на взаимоотношенията. Причините за избор на партньор се подлагат на задълбочено проучване. Във всеки случай аз разглеждам съдбата на човек с неговата уникална история и личностни черти.

Преразгледайте заключенията си. Вие сте умна и силна, и обичайте себе си, защото сте излязла от тази връзка. Много жени затъват в манипулации, позволяват и прощават насилие.

Струва ми се, че не ви харесва да сте жертва, оставяте избора зад вас. Но споменахте думата „несъзнателно“ няколко пъти в писмото, какво стои зад това? Изглежда, че прехвърляте отговорността за действията си на подсъзнанието си. Не, това няма да стане. Анализирайте действията си, техните причини и последствия.

Не бързайте заради един мъж да бъдете недоверчива към всички. Или насилието се повтаря във всички отношения? Важно е да бъдете в състояние да забележите, когато започва дискомфорт във взаимоотношенията, да се опитвате да предложите варианти за промяна и ако е невъзможно по-нататъшното развитие, да прекъснете връзките, натрупвайки опит и знания за себе си.
Ина Чиркова, психолог, psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари