Винаги се е смятало, че храната, която се поднася на Коледа, е твърде мазна и калорична. Сега обаче ви предлагаме един вариант на коледна трапеза, който, макар и леко да се различава от традиционните български канони, е много по-здравословен и не по-малко вкусен.
Традиция е на Коледа да се сервира свинско месо. Нищо не ви коства обаче да го заместите с пуйка – обичай, който се практикува в Западна Европа и САЩ. Тя е богата на протеини, но без количествата наситени мазнини в червеното месо, и е по-бедна на холестерол от пилешкото, свинското и говеждото.
Пуешкото месо е много полезно за децата, тъй като съдържа подпомагащите развитието селен и цинк, плюс витамини В3 и В6.
Добавете и зеленчуци. Някои, като червеното зеле са богати на антиоксиданти. Редица изследвания са показали, че те понижават риска от някои видове рак. Витамин С е особено полезен за здравето на кожата, хрущялите и костите.
Коледа не минава и без кестени, които за разлика от другите ядки съдържат малко мазнини, богати са на въглехидрати, витамин С, витамин В6 и фолиева киселина. В комбинация тези елементи намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Вместо традиционните тежки сладкиши, за десерт сервирайте черен шоколад. Той е богат на магнезий и разнообразни биоактивни съединения, предпазващи от сърдечносъдови и костни заболявания.
Специалистите припомнят, че макар и полезен, шоколадът е твърде калоричен, и трябва да се похапва в умерени количества.
Последно, но не на последно място в здравословното коледно меню е червеното вино.
Напитката съдържа ресвератрол - съединение със защитни свойства срещу сърдечносъдови заболявания.
Идеите са наши, изборът – ваш.
Още нестандартна Коледа: