IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крехки коледни пържолки

8 декември 2011 06 25

Три рецепти за марината на свинско месо, за да имате разкошни пържолки на коледната трапеза

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено правенето на пържолите е мъжка работа. Останало им е от пещерно време и повечето мъже са наистина големи майстори на крехките пържоли.

Присъствали сме и на екстремни случаи, изпъстрени с викове “Не ми пипай скарата”, “Не отваряй тенджерата” и “Никога няма да ти кажа рецептата за марината”, но това всъщност е чарът на всеки празник.

За щастие не всички са готови да пазят тайната за марината си завинаги. Поразровихме се и открихме три чудесни рецепти за маринати за крехки коледни пържолки.

А в края на статията има и един много странен съвет за постигане на крехкост на месото, който откраднахме от един мъжки форум. Дали работи, предстои да проверим.

Рецепта първа:

Трябват ви 1 кг пържоли, 500 мл течна сметана за готвене, 1 кутийка топено сирене и половин чаша червено вино. Солта е задължителна, разбира се.

Начукайте пържолите, сложете им черен пипер и ги залейте с виното. Не слагайте сол, защото солта изсмуква водата от месото и няма да стане крехко.

Оставете ги да престоят така няколко часа.

После ги наредете в гювече или тенджера, покрийте ги със сметаната, топеното сирене и малко вода.

Пекат се в не много силна фурна.

Рецепта втора:

1/2 бутилка бира, 4 супени лъжици олио, 1 с.л. Горчица, 1 голяма глава лук, нарязана на кръгове.

Нужни са ви още 1 дафинов лист и 10 зърна черен пипер.

Продуктите се размесват добре и парчетата месо се поставят вътре. Оставете на хладно място поне 6 часа, преди да печете.

Рецепта трета

За маринатата ви трябват зехтин, меди, оцет, соев сос. Разбърквате ги в купичка (пропорциите са на око) и заливате месото с получената смес.

Затваряте съда и оставяте в хладилник за 2 часа.

И за край – странният съвет, за който ви казахме по-горе. Всъщност, звучи съвсем логично, защото “сочна” значи със сос.

Щом пържолата започне да си пуска сока, трябвало да се махне от скарата за около минута и след това да се сложи обратно.

Така добивала хубав загар за по-кратко време, без да изсъхва.

КоментариКоментари

ZlatiPeteva ( преди 12 години )