IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледа по света и у нас!

22 декември 2011 15 10

Как празнуват този свят ден из Европа и другите континенти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Християнският свят отново е в трепетно очакване на най-хубавия си празник – Коледа - денят на Христовото Рождество, денят на надеждата за по-добро бъдеще и по-красив свят.

Според изконната традиция Коледа събира край софрата цялото семейство – стари и млади, снахи и зетьове, деца и внуци. В огнището гори бъдникът, запален от най-възрастният във фамилията – неговия пламък се поддържа през цялата предколедна нощ, наречена Бъдни Вечер. На трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия. Те и цялата къща се прикадяват. Стопанинът разчупва над главата си обредната пита и изрича благопожеланието: „Да се ражда пшеницата под път и над път, класовете да станат като жълтици, а зърната – като дренки." Първото парче от погачата е за Богородица и се поставя пред иконата. Късметлия е онзи, на когото се падне парата. Всички са в трепетно очакване на коледарите, които обикалят домовете като божии пратеници.

На утрото на 25 декември всички християни отиват в божия храм на тържествена литургия. Те се причестяват и играят хоро в черковния двор. Дните от Коледа до Богоявление народът нарича „мръсни" – вярва се, че бродят зли духове.

Как по света хората очакват Дядо Коледа с пълния с подаръци чувал? Нека направим една коледна разходка в различните кътчета на Земята:

В Австралия Коледа се посреща на 40 – градусови температури на плажа. Хората бодърстват през цялата нощ на светлината на свещи и факли, а хиляди хористи пеят традиционни коледни песни под открито небе.

В Австрия се ражда известната песен „Коледна нощ", която днес се пее навсякъде по света. Там задължително на Коледа се изгражда яслата, в която е роден Христос. В Залцбург огромна конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането му.

В Англия над камината край запалената елха са закачени чорапи, за да остави в тях подаръците си Дядо Коледа, който се спуска през комина. Приготвя се пълнена пуйка и коледен пудинг.

Католиците в Ирландия осветяват прозорците си, за да сочат пътя на Мария и Йосиф в нощта.

Коледа в Индия е символ на богатство. Всяка къща се превръща в остров на топлота и разбирателство, ходят си на гости, черпят се. Това е ден и на милосърдието.

В Италия Коледа е истински празник на семейството. Италианците изминават, когато се наложи, хиляди километри, за да се приберат у дома на този ден. Честването трае дни наред. В църквата има голям концерт от децата. Във всяка къща присъства яслата на Христос, подаръците на децата ги носи не Дядо Коледа, а самият Исус, който идва през нощта, когато всички спят.

В Канада Коледа-та е в бяло, с много сняг и елени. Улиците, магазините, къщите са украсени с елхи, играчки и гирлянди. Църквите са огрени със стотици светлини, а на входните врати на домовете има венци от елхови клонки.

В Мексико Коледа започва на 16 декември. Къщите са обкичени със зелени клони, а в хола се поставя ясла. Децата носят малки статуи на Мария и Йосиф и ходят от къща в къща, което символизира търсенето на подслон за двамата.

Във Финландия Дядо Коледа идва не с елени, а „на крака".

В Швеция се подготвят за Коледа още от 13-ти декември - празникът на Света Лучия, а на самата Коледа ядат пушена риба, шунка и пият греяно вино и подсладена бира.

Най-весела и ярка е Коледа в Америка. Подготовката за нея започва още през средата на ноември. Многобройни дядо коледовци завладяват улиците, хората обикалят магазините за подаръци. В навечерието на празника протестантските църкви имат служба, а католиците – среднощна меса. Организират се коледни пиеси, свързани с раждането на Исус. През нощта пристига Санта Клаус и пълни дълги разноцветни чорапи с подаръци.

Колкото и различни проявления в света да има Коледа, тя си остава най-светият християнски празник, който всички посрещаме с очакване и надежди. Важното е общото послание, което той носи: изпълва ни с надежда, прави ни съпричастни към човешката болка и единни в желанието да направим добро, да бъдем по-милосърдни, по-състрадателни, по-човечни. На Коледа се случват чудеса. Ние, хората, сме тези, които можем да сътворим чудесата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари