IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече хора купуват коледни подаръци онлайн

5 декември 2013 12 20

Великобритания е водеща в списъка на страните с тази тенденция

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Коледа е денят, в който не само децата, но и възрастните получават подаръци. По тази причина от началото на декември магазините започват да предлагат най-различни тематични, а и не само, коледни подаръци. Дните непосредствено преди празника са най-стресови, тъй като това е времето, когато най-много хора се впускат в търсене на перфектните подаръци.

От няколко години насам обаче се наблюдава тенденция все повече хора да пазаруват за Коледа онлайн. Тази година също не прави изключение, тъй като част от празничните изненади ще бъдат купени през лаптоп или смартфон. Според ново проучване, Великобритания е световен лидер в онлайн пазаруването около Коледа. Данните от него сочат, че почти 9 от всеки 10 души планират да поръчат поне един подарък от интернет.

Основната причина, която кара хората да предпочитат онлайн покупките е, че по този начин се избягват дългите опашки, блъсканицата и всичко става много по-лесно. Проучване на PayPal показва, че 88% от британците ще пазаруват за Коледа в интернет. Процентът за САЩ е малко по-нисък – 86, а на трето място се нарежда Германия с 84%. Австралия, Канада, Франция и Италия се нареждат още по-назад в класацията, пише вестник Daily Mail.

Възходът на интернет пазаруването нанася сериозни щети върху магазините и традиционните коледни базари. 29% от хората, които купуват онлайн, обясняват, че го правят, защото по този начин избягват досадните опашки. За 27% от анкетираните пък удобството на онлайн пространството е от решаващо значение. Интересен факт е, че почти половината купувачи избират подарък между 19:00 и 01:00 часа през нощта – времеви период, в който много малко магазини работят.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари