Коледа все повече наближава, затова всяка домакиня трябва да помисли за своята празнична вечеря. Лакомствата са неразделна част от Коледа, така че те задължително трябва да присъстват в менюто. Би било много по-интересно обаче, ако заложите на типични сладкиши с коледна тематика, а не просто на любимата си торта, например.
Известният автор на книги за готвене с рецепти за бебета, деца и семейства Анабел Кармел, предлага два от своите празнични сладкиша. Ето ги и тях:
1.Елхички. Може да превърнете шоколадовите кексчета в магически коледни елхи, използвайки обърнати сладоледени фунийки, покрити със зелена глазура.
Време за подготовка: 30 минути, готвене: 25 минути, резултат: 8 коледни тарталети елхички;
Съставки: шоколадови тарталети, 125 грама масло или маргарин, 125 грама пудра захар, 2 средни яйца, 85 грама брашно, 30 грама какао на прах, 40 грама обикновени шоколадови бонбонки, сладоледени фунийки, глазура, 500 грама маслен ванилов крем, зелен оцветител за храна, сребърни топченца за ядене;
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Пресейте брашното и какаото в купа. Разбийте маслото и захарта до пухкава и гладка смес, а след това добавете яйцата едно по едно. При слагането на второто яйце добавете една супена лъжица от сместа с брашното и какаото. Разбъркайте останалата част от брашното и какаото и прибавете шоколадовите топченца. Изсипете от сместа в празни хартийки за сладкиши, като ги запълвате на две трети. Печете в продължение на 20-25 минути. Оставете изпечените мъфини в тавата за няколко минути, а след това ги преместете на хладно място.
Междувременно смесете 350 грама от масления крем със зеления оцветител за храна. Намажете ръбовете на сладкишите с оставащия маслен крем.
Вземете фунийките за сладолед. Върху тях нанесете от зелената глазура, като оформяте с нож клончетата на елхата. Сложете още малко от зелената глазура, залепвайки сребърни топченца. Накрая поръсете дърветата с пудра захар, така че да изглежда все едно върху тях има сняг.
Снимка: Anabel Karmel
2.Снежни човеци.
Време за подготовка: 20 минути, време за готвене: 20 минути, резултати: 8 снежни човеци;
Съставки: 125 грама масло на стайна температура, 125 грама пудра захар и 2/3 чаша фина захар, половин чаена лъжица лимонови кори, 2 яйца, 125 грама брашно, ¼ супена лъжица бакпулвер, глазура, 500 грама маслен ванилов крем, 20 шоколадови топченца, 50 грама оранжева смес за декорация, шоколадови пури, малко млечен шоколад, сребърни топченца за ядене;
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. В купа сложете маслото, захарта, лимоновите кори, брашното и бакпулвера. Разбъркайте съставките с миксер, докато не се получи гладка смес. Сипете от сместа във всяка хартиена формичка за мъфин и печете във фурната около 20 минути.
Докато шоколадовите мъфини се охлаждат, забодете по две пурички за ръце. Вземете малко от оранжевата смес за декорация, за да оформите носовете на снежните човеци.
След като сладкишите напълно са се охладили, намажете ги с масления крем отгоре. Добавете шоколадови топченца за очи и сребърни, за да оформите устата.
Снимка: Anabel Karmel