IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отношението на жените към вечерния стил се променя

17 декември 2013 14 00

Пренебрегването на модните канони на вечерния стил бе само момент – настъпи времето за коктейл да бъдем елегантни от глава до пети

Оливия Палермо Снимка: Getty

Оливия Палермо Снимка: Getty

Единодушни сме в едно – напоследък забелязваме на вечери в ресторанти или в коктейл клубове дами, които са облечени в изискани коктейлни или елегантни рокли. Факт е, че младите хора се обличат доста по-добре в сравнение с преди няколко години. Изглежда се случва някаква промяна в гардероба за т. нар. стил „след-осем“. Докато прокъсаните дънки с яке от кадифе или обемните пуловери в комбинация с елегантни луксозни поли се определят като вечерен шик в последните няколко модни сезона, то женственият стил с рокля придобива съвсем нов смисъл и отново е актуален.

Факт е, че съвременните мъже и жени се съобразяват повече с избора на облеклото си за ресторант, за светски прояви, за неделни обедни сбирки... А модните блогъри имат огромна заслуга за популяризирането на екстравагантни модели обувки и дрехи, които могат да бъдат носени единствено на подобаващи поводи.

Основателката на сайта за пазаруване motilo.com София Баратери споделя, че поръчките на червено червило, на обувки на висок ток с причудлив дизайн, на блестящи вечерни рокли са се увеличили неимоверно. Според нея, след икономическата криза жените искат да им бъде по-забавно, да бъдат по-женствени, за да заемат отново мястото си на нежни и красиви дами в обществото.

Дори привърженичките на небрежния шик като Алекса Чънг и Никол Ричи вече за поводи избират далеч от техния стил съвсем изискан силует на женственост и финес, а не толкова съобразен с тенденциите. Стилът известен като „шик-след-залез“ вече не е достатъчен за вечерен тоалет. От друга страна, никога не се е приемало за добър тон стилът за вечерта да е претоварен с всички атрибути като грим, бижута, прическа и тоалет. В последните няколко сезона е ясно, че дизайнерите прибавят повече блясък във вечерните тоалети в колекциите си. Преметната лисица, щраусови пера, пайети, шифон и коприна – това са само някои от решенията. Това води и до бавна промяна в интерпретацията на жените на вечерния стил.

Никол Ричи, Алекса Чънг Снимки: Reuters

Тенденциите за красота също оказват своето влияние в промяната на мисленето по отношение на стиловете в модата, или най-малкото са в тясна връзка. Ярки устни и блестящи сенки са само началото на новото отношение към изискания грим. Жените поемат повече рискове и все по-смело използват силни цветове в грима си, а вечерният грим отявлено спазва каноните на изисканост и класа. Дамите приеха за закон и изискването на задължителна прическа, когато дрескодът е „коктейлно облекло“.

Новите модни правила за вечерен и парти стил налагат да забравим за комбинации с дрехи в небрежна линия и носенето на кожено яке над копринена рокля.

1. Погледнете в гардероба от младините на майка си – съживете духа на полата-лале, бижутата с блестящи камъни и обувките на изискан висок ток.

2. Смесвайте аксесоарите – не произволно, а съобразно общата цветова тоналност.

3. Инвестирайте в класна връхна дреха – когато сте с фина елегантна рокля е също толкова важно и с какво сте облечена отгоре.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари