IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блестящ грим – кога, ако не сега!

19 декември 2013 10 30

Продуктите за красота на новото поколение – кои са, как да ги нанасяте и с какво да ги комбинирате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Продукти за красота с матова и блестяща текстура – в наши дни тази декоративна козметика е изключително популярна, а най-подходящият период за нея е лятото и празничните вечерни коктейли. Без блясък, новогодишният грим е съвсем обикновен грим. Ето как да го накарате да заблести.

Glitter означава блясък, а shimmer – проблясък, просветване. Разликата между тези два вида грим продукти е в интензивността на светлоотразяващите им способности, която зависи от размера на тези частици в тях. По-големите и забележими с просто око частици дават по-активен блясък на кожата, подобно на пайетите, които правят същото за дрехите и аксесоарите.

Деликатен блясък получаваме от по-фините блестящи частици в продуктите. Сиянието можем да наречем по-възрастният и зрял брат на блясъка. Сиянието е достойно за грим за червената пътека, докато блясъкът използваме за рок представление или тип бурлеска. За новогодишния грим подхождат и двата вида блясък, като всичко зависи от типа на партито, на което ще присъствате.

За разлика от хайлайтера, блясъкът има изцяло декоративни функции и се нанася не само по лицето, но и на раменете и по тялото, дори и по ноктите. Именно това е причината да е фаворит в коледните грим колекции. Главното правило е да не се прекалява – разсипете леко блестящи частици по веждите, устните или косите и това е съвсем достатъчно.

За лице

Най-разпространеният вариант са сенки (компактни или кремообразни), които може да ползвате и за грим на веждите си. Съществуват и прахообразни пигменти, които са с по-едри блестящи частици. Спирала за мигли с блестящи частици също е вариант, който може да се използва и за веждите. Блясък и червило за устни съдържат различни по големина блестящи частици в текстурата си, което може да се усеща от устните, но се преживява. Пудрата, както традиционната, така и бронзиращата също се използва за лице и за тяло.

За коса и тяло

Лосион и гел за тяло с блясък често се използва за „декориране“ на раменете и краката, като придава на кожата здравословен сексапилен блясък. Спреят с блестящи частици не е толкова траен и е по-подходящ за косата. Редно е да го използвате в семпли дози, за да не заприличате на участничка от конкурс за спортни танци. Лакът за нокти с блестящи частици е хит на сезона и успешна алтернатива на перлените цветове.

Блестящ спрей за лице, коса и тяло (Sephora, цена при запитване в магазина), блестящ лак за нокти (O.P.I., 20 лв.), лак за нокти Metallic (L'oreal, 10 лв.), очна линия и спирала с блясък (Sephora, цена при запитване в магазина), молив за очи Kohl Power (Mac, 36 лв.), пудра с блясък (Golden Rose, 9.90 лв.)

Къде да го нанасяте

Блясъкът и сиянието веднага привличат погледите и в това е главната им задача. Затова с тях подчертавайте само силните си страни. Не акцентирайте тънки устни или висящи вежди. Деликатни дози блясък нанасяйте на лицето и косите, а по-смело – върху тялото. Основните области са:

1. Лице: подвижният клепач, линията на върха на миглите, вътрешният ъгъл на очите, веждите, устните. 2. Тяло: ключици, областта на деколтето, раменете, краката, ноктите. 3. Коса.

Как да го нанасяте

Прахообразните и компактни декоративни продукти за блясък покриват не само кожата и косата, но и дрехите. Ако използвате блясък, запомнете, че не е редно да приличате на диско топка. Затова се погрижете всеки блясък да си е на мястото.

1. Блясък с гелообразна текстура се нанася с пръсти върху кожата или с тънка четка върху миглите.

2. Ако искате да украсите червилото с блестящи частички, направете го с възглавничките на пръстите си. За основа използвайте основа за клепачи или кремообразни сенки. На други части по лицето блясъкът се нанася с малка плоска четка (за коректор или за червило).

3. По-големи пайети може да фиксирате с лепило за мигли.

4. Блясък по скулите може да нанесете, като го смесите предварително с малко кремообразен руж.

5. За застраховка, отначало направете грима и нанесете блестящия спрей за коса, след което се облечете. Лосионът с блясък, обратно, се нанася на финала.

6. Фиксирайте резултата със спрей за фиксиране на грим.

Минерални сенки в два цвята (Mac, 45 лв.), моносенки Color Edition 24H (Bourjois, 13.10 лв.), изкуствени мигли Happy Holidays (Essence, 5.29 лв.), руж с блестящи частици Teracotta Stardust (Golden Rose, 14.90 лв.)

С какво да съчетавате блясъка

1. Ако сте решили да изградите грим визията си около блясъка, добре е всички останали козметични средства да бъдат неутрални, пастелни и без активно сияние. Матиран е добре да бъде само един продукт, за да подчертае блясъка, като най-добре изглеждат следните съчетания: сенки с блясък + матово червило, матови сенки + червило с блясък.

2. Ако използвате блясък за вежди, задължително използвайте матов молив за очи, както и спирала. В противен случай очите може визуално да потънат.

3. Металически отблясъци може да нанасяте и върху сенките или върху червилото: трябва да се допълват, но не и да се сливат. Златен блясък се комбинира добре с кафяв цвят, червен, оранжев, виолетов. Сребърният блясък обича хладните цветове като синьо, сиво, розово.

Как да отстранявате блясъка

1. За лице и клепачи използвайте дегримиращ продукт на маслена основа – тоник и мицеларна вода няма да се справят с малките частици. Най-добре може да отстраните блестящите частици с помощта на скраб.

2. Лепило за пайети може да разтворите с каквото и да е натурално олио за тяло.

3. Блясъкът по тялото може да премахнете лесно с душ-крем за тяло.

4. Блясъкът може да остане в косите няколко дни, но веднага след партито измийте косата си два пъти с шампоан.

5. Най-трудно се маха лак за нокти с блестящи частици – процедурата се повтаря два-три пъти, след което минете върху всеки нокът с четка с топла вода.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари