IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословните навици на Дядо Коледа са разкрити

22 декември 2013 07 40

Добрият старец прави кардио тренировки и поддържа активен начин на живот, въпреки че пуши и има свръх тегло

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Децата по цял свят възприемат Дядо Коледа като модел за добро поведение. Възможно ли е обаче симпатичният старец да бъде пример за живот в добро здраве и за възрастните? Отговор на този въпрос търси американският експерт д-р Томас Кавалиери от Ню Джърси.
„Тъй като Дядо Коледа вероятно е на възраст над 550 години, очевидно остаряването за него не е било проблем. Въпросът е обаче дали той е остарял здравословно“, казва авторът на проучването.

Експертът посочва плюсовете и минусите в здравословните навици на Дядо Коледа:

Минуси

- Поема от 1823 г. описва добрия старец като „закръглен и охранен“. Очевидно е, че 190 години по-късно Дядо Коледа все още се вписва в този образ и не се е постарал да свали някое и друго килце. Кавалиери е на мнение, че ако добрият старец пропуска част от лакомствата, които децата му оставят, може да се справи с излишното тегло, свързано с редица заболявания като болести на сърцето и диабет.
- Минус, превърнат в плюс: Дядо Коледа навремето е описван с лула в уста, с ореол от дим около главата, но вече е оставил нездравословния навик в миналото. Независимо колко възрастен е човек, отказът от пушенето е от голяма полза за здравето.

Плюсове

- Късното похапване може и да докарва киселини и да води до трупане на излишни килограми, но млякото, което пие Дядо Коледа заедно с лакомствата, е добър източник на полезните за костите витамин D и калций и намалява риска от остеопороза.

- Въпреки възрастта и размерите си, Дядо Коледа вероятно се придържа към редовна тренировъчна програма през годината, иначе нямаше да изглежда толкова „жизнен и весел“, докато разнася подаръци. Носенето на пълен чувал с дарове заздравява мускулатурата. Това на свой ред се свързва с подобрен баланс и понижен риск от падане. Катеренето по комини, макар да не е препоръчително занимание, е добро кардио упражнение, сравнимо с ползата от бърза разходка, слизане и изкачване на стълби или колоездене.

- Дядо Коледа прави списък и го проверява два пъти. Това е признак, че добрият старец вероятно има някои затруднения с паметта, но списъкът е отличен начин да компенсира този смущаващ проблем.

- Той се поддържа активен целогодишно, правейки играчки заедно с джуджетата. Така Дядо Коледа се грижи за здравето на сърцето си, а доброто сърдечно здраве означава и добро мозъчно здраве.

- Дядо Коледа се грижи за стадо елени, а е известно, че гледането на питомци е полезно за здравето – понижава кръвното налягане, намалява тревожността, противодейства на социалната изолация и повишава имунитета.

- Дядо Коледа и съпругата му са семейство от дълго време, а е известно, че успешният брак е ключът към здравословно стареене. Скорошно проучване показа, че за семейните хора рискът да оцелеят от рак е по-голяма. Брачният съюз се свързва и с редица психологически ползи срещу стрес и депресия.

Анализирайки плюсовете и минусите, д-р Кавалиери стига до извода, че Дядо Коледа води сравнително здравословен начин на живот и възрастните спокойно могат да последват примера му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари