IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Коледа. Нека тя донесе изобилие и радост в живота ви!

25 декември 2013 06 19

Днес трябва да сме благодарни за всичко, което имаме!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Празникът на Рождество Христово започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. Коледа е едновременно най-свещеният и религиозен празник в света и световен културен и търговски феномен.

В продължение на две хилядолетия, хората по целия свят спазват сходни традиции и практики, които са едновременно религиозни, но имат и светски характер. Християните празнуват Коледа като годишнина от рождението на Иисус от Назарет, духовен лидер, чиито учения са в основата на тяхната религия. Освен ходенето на църква, където има празнична служба и споделянето на ястия със семейството и приятелите си, разбира се, днес е денят, в който Дядо Коледа ще пристигне в много домове.

На Коледа семейството отново се събира, но за разлика от Бъдни вечер, похапва и блажно. Обредната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка.

Днес, по стар български обичай, коледарите обхождат домовете и навсякъде изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелания. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай.

Освен спазването на обичаите, Коледа е време да се помолим за мир и любов за всички. Нека Христос благослови цялото ви семейство и ви донесе щастието и успеха, които заслужавате!

Днес имен ден имат хората, които носят имената Радомир, Радослав, Радостина, Христалина, Христо, Хриси, Христин, Христина, Христофор.

Опитайте се да съхраните днешната топлина и доброто си настроение през цялата идна година!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари