IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да съхраните стомаха си по Коледа

22 декември 2019 16 30

Спасете се от преяждането

Снимка: Pexels

Коледните празници се свързват с богата трапеза, много веселие, подаръци, срещи с любими хора. Това са все хубави емоции, които чакате с нетърпение цяла година. Ала докато се наслаждавате на всички вкуснотии и наздравици, може на другия ден да ближете рани с разстроен стомах и зверски махмурлук.

Защо да си го причинявате?

По-добре вземете мерки и заложете на баланса, за да си изкарате едни страхотни и пълноценни празници. Ето и какво да направите, за да не изпуснете края на масата на Коледа:

1. Започнете деня с лека закуска

Закуската е най-важното хранене за деня, но имайте предвид, че ви чака цял ден на трапеза и е по-добре да седнете леко гладни, а не с вече претоварен стомах.

Сутринта е най-лесно да се придържате към здравословния си режим дори по празниците, тъй като никой не ви задължава да опитате от всичко на масата. Можете да хапнете плодове, мюсли, йогурт с ядки или друга храна, която като цяло харесвате и е част от режима ви.

2. Не замезвайте междувременно

Дори да огладнеете до обяд или в паузата между обяд и вечеря, не се извинявайте пред себе си, че е празник, заради което може да налитате на сладкото наоколо. Дайте почивка на стомаха си и време да смели добре всичко, което сте погълнали към момента.
Ако междувременно много огладнеете, хапнете плод, шепа ядки или дори лека зелена салата без дресинг.

3. Пийте вода

Често бъркаме глада с жаждата. А когато пред очите ви има толкова много вкусна храна и се местите от маса на маса, почти забравяте да поемате течности. В резултат поглъщате много повече ненужна храна и калории. 20 минути преди да седнете на маса, изпийте една чаша вода. Ако след това усещането за глад продължава, пълнете чинията.

Важно! Когато се храните, приемайте минимално количество течност, защото тя разрежда стомаха и затруднява храносмилането. Накрая ще усещате тежест в стомаха и дискомфорт.

4. Започнете със салата

Типично за коледните трапези е, че те имат първо, второ, трето… Ако започнете със салата, ще запълните част от стомаха и така няма да изядете огромно количество от по-тежката храна, която ви очаква.

5. Десертът е последен

Не се изкушавайте да започнете с десерта! Неслучайно той по правило е последен. Десертите в общия случай съдържат много захар и ако ги приемате на гладно, само ще причините смущения в нивата на кръвната захар. В резултат няма да усещате ситост и ще ядете още и още. Освен това, ако ядете сладко на гладно, тялото веднага обработва цялата захар (некачествени калории). Ако преди това сте хапнали нещо по-съществено – месо, ориз, зеленчуци – тялото ще започне да обработва тези полезни въглехидрати и протеини първо и от тях ще извлече полезните съставки и калории за енергия и няма да има нужда от тези на десерта, които ще съумее да изхвърли по-ефективно.

6. Поставете си граници с алкохола

Не губете контрол, пийте, колкото носите. За да не се напиете бързо, не консумирайте спиртни напитки на гладно. Не е нужно да се включвате активно във всяко „наздраве“. Оставете време тялото да абсорбира алкохола, а не се наливайте от обяд чак до вечерта постоянно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари