IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек, обемен, златисто-кафяв – добрият козунак

21 април 2011 10 38

Как да изберем най-добрия, качествен и вкусен продукт от магазините

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Зимата най-после си отиде и дойде Великден. Кеф! Сигурни сме, че вече всички си мислите само за шарени яйца, зелена салата, дълги почивни слънчеви дни...и козунаци.

Факт е, че традицията не е това, което беше и ентусиастите, които се решават сами да месят и пекат традиционния великденски сладкиш, стават все по-малко.

Наближи ли празничната дата, всички магазини за хранителни стоки започват да се надпреварват в предлагането на най-различни козунаци.

Как да изберем най-добрия, качествен и вкусен?

Хубавият козунак има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е богато поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието.

Хубавият козунак е лек като тегло, но е доста богат обемът му. Има специфичен мирис на лимон, на фрукти и на ванилия, писаха от Dnes.bg.Козунакът има една характерна сладост.

Освен това при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството.

При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването. Козунакът в никакъв случай не може да има структурата на хляб.

В козунака освен брашно задължително се влагат яйца, мазнина, прясно мляко, мая и не малко количество захар. Фрукти, мармалад, ядки, локум – това са допълнителни суровини, които всеки може по избор да вложи.

Вече знаете, така че – смело на великденски пазар!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари