IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здрави яйца за весел Великден

12 април 2012 05 30

Как да ги опазим максимално при варенето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Остават броени дни до един от най-обичаните християнски празници – Великден. По стар обичай във всяка къща се боядисват яйца, като първото задължително е червено и се слага в дома пред иконата на Св. Богородица.

Тази година яйцата обаче изненадаха много българи с цената си и то не само заради приближаващите празници, а заради липсата на свободни кокошки (чиито яйца по новите разпореждания трябва да се продават масово). И тъй като икономическата криза е стегнала всеки за гушата, то трябва особено да се внимава при разхищението на продуктите в дома.

Един от най-големите проблеми при варенето на яйцата е, те да бъдат опазени здрави. Почти неминуемо е някое от тях да се пукне, което веднага ядосва стопанката на дома и проваля първоначалните й планове. И вместо да варите 40 яйца с надеждата поне 20 от тях накрая да са здрави, можете да приложите следните малки трикове:

1. Никога не варете студени яйца. Извадете ги час-два по-рано от хладилника, за да станат на стайна температура, преди да ги сложите на котлона.

2. Поставете тензух или марля на дъното на съда, в който ги варите, за да са на „меко" . Някои препоръчват и увиването им в чорапогащници, преди да ги сложите във водата, за да бъдат изолирани отвсякъде.

3. Варете ги в по-голям съд с повече вода, за да не се блъскат едно в друго, когато тя заври. В случай, че решите да ги подплатите отвсякъде с кърпи и тензух направете обратното – повече яйца, по-гъсто подредени.

4. Варете на слаб огън. По-дълго е, но по-сигурно.

5. Сложете и щипка сол във водата преди да заврат, за да се белят по-лесно.

6. За по наситен цвят при боядисване, по-опитните съветват да сложите и лъжичка оцет във водата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари