Да омесиш великденски козунак е свещенодействие, магия и висш пилотаж в сладкарското изкуство.
Ние и тази година май няма да се осмелим да се заемем с домашното приготвяне на великденския хляб.
Не че ни липсва желание, напротив. Но също както със скачането с парашут, гмуркането в Големия бариерен риф и изнасяне на концерт в операта Сидни, месенето на козунак още ни се струва само далечна мечта.
Силно се надяваме някога и ние да станем автори на пухкав, ароматен, вкусен, поръсен с бадеми и пълен с локум и стафиди козунак.
Дотогава ще се специализираме в дегустирането му и в изразяването на бурна благодарност към специалистите по козунак.
Все пак можем да окажем малко асистираща помощ на специалистите със следните откраднати оттук и там малки тайни съставки за идеалния козунак.
Например, докато месите козунака, температурата в стаята трябва да е поне 30 градуса. Всички съставки трябва да са леко затоплени, а яйцата в никакъв случай да не са току що извадени от хладилника.
Стафиди, локум и ядки се прибавят към козунака при последното втасване, а целите бадеми са много по-вкусни от филираните.
Може да сложите купичка с вода във фурната докато се пекат козунаците, за да сте сигурни, че няма да изсъхнат.
Тестото се меси много. Ама наистина много, за да стане на конци и козунакът наистина е да пухкав. Например бройте три пъти от 100 до 1 и ако ви се струва малко, повторете още два пъти.
Стафидите за козунака можете да накиснете в малко ром преди да ги сложите в тестото.
Ако козунакът е с плънка, по-добре е да го режете с назъбен нож, като не натискате. Така ще се оформят хубави филийки и плънката ще се види в целия й блясък.
Ако козунакът е без плънка, спокойно можете да го разчупите с ръце.
Козунак се съхранява в найлоново домакинско фолио, но не го завивайте топъл, защото ще се намокри.
Изсъхнали филийки козунак може да препечете леко в тостер и да намажете с масло, става прекрасно.
А ако сте от хората, които са усвоили умението да приготвят домашни козунаци, можете да дадете на начинаещите всякакви съвети и рецепти отдолу в коментарите.