IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеи за пухкав козунак

11 април 2012 06 10

Може да не можем да месим, но знаем как да поднесем и изядем с удоволствие един пухкав козунак

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да омесиш великденски козунак е свещенодействие, магия и висш пилотаж в сладкарското изкуство. 

Ние и тази година май няма да се осмелим да се заемем с домашното приготвяне на великденския хляб. 

Не че ни липсва желание, напротив. Но също както със скачането с парашут, гмуркането в Големия бариерен риф и изнасяне на концерт в операта Сидни, месенето на козунак още ни се струва само далечна мечта. 

Силно се надяваме някога и ние да станем автори на пухкав, ароматен, вкусен, поръсен с бадеми и пълен с локум и стафиди козунак. 

Дотогава ще се специализираме в дегустирането му и в изразяването на бурна благодарност към специалистите по козунак. 

Все пак можем да окажем малко асистираща помощ на специалистите със следните откраднати оттук и там малки тайни съставки за идеалния козунак. 

Например, докато месите козунака, температурата в стаята трябва да е поне 30 градуса. Всички съставки трябва да са леко затоплени, а яйцата в никакъв случай да не са току що извадени от хладилника. 

Стафиди, локум и ядки се прибавят към козунака при последното втасване, а целите бадеми са много по-вкусни от филираните.

Може да сложите купичка с вода във фурната докато се пекат козунаците, за да сте сигурни, че няма да изсъхнат. 

Тестото се меси много. Ама наистина много, за да стане на конци и козунакът наистина е да пухкав. Например бройте три пъти от 100 до 1 и ако ви се струва малко, повторете още два пъти. 

Стафидите за козунака можете да накиснете в малко ром преди да ги сложите в тестото. 

Ако козунакът е с плънка, по-добре е да го режете с назъбен нож, като не натискате. Така ще се оформят хубави филийки и плънката ще се види в целия й блясък. 

Ако козунакът е без плънка, спокойно можете да го разчупите с ръце. 

Козунак се съхранява в найлоново домакинско фолио, но не го завивайте топъл, защото ще се намокри. 

Изсъхнали филийки козунак може да препечете леко в тостер и да намажете с масло, става прекрасно. 

А ако сте от хората, които са усвоили умението да приготвят домашни козунаци, можете да дадете на начинаещите всякакви съвети и рецепти отдолу в коментарите.  

КоментариКоментари

Деньо ( преди 7 години )
Потвърждавам. Козунака си иска време и всякакви опити да се претупа по-набързо водят до не добри резултати. Също, за мен от ключово значение за добри конци е, да не се замесват мазнини в началото и тестото да се остави да прести 1-2 часа без мазнини и едва тогава да се вкарат. Светъл празник!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Катерина ( преди 12 години )
Аз миналата година месих козунак, а миналия уикенд изпробрах нова рецепта и съм впечетлена. Важното е да се прави с любов, да не се бърза и с много плънка...ммммСпокойно не е толкова стращно, аз съм на 21 години :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар