IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавни семейни дейности за дните около Великден

2 май 2013 12 19

Няколко идеи за приятно прекарване на почивните дни със семейството

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мисълта за 6-дневната почивка около Великден носи смесени чувства у някои хора. Да не говорим, че много от тях са си разтеглили ваканцията до 10-12 дни. Тези, които са планирали туристическо пътуване или отдих в провинцията със сигурност няма за какво да се притесняват, защото най-вероятно им предстои приятно прекарване. Семействата, които обаче ще си останат у дома за празниците, имат по-малко възможности за интересни дейности по време на почивката. Разбира се, суетнята около празничната трапеза и декорацията за Великден, също отнема време и носи положителни емоции, но ако искате нещо повече, вижте тези няколко идеи:

1. Семеен лов на великденски яйца.

Това е традиция, която се спазва в Обединеното кралство, но това не пречи да я пренесем и в България. Идеята е родителите да скрият (заровят) няколко боядисани, великденски яйца някъде в гората, в парка, на вилата и т.н. и да организират забавен лов за децата. Идеята е малчуганите да открият с мъдрост, ловкост, бързина и логика скривалищата, като родителите трябва да им оставят и някои улики за тяхното местонахождение, които да ги водят.

Играта прилича на взета на заем от „Сървайвър" или „Къртицата", но пък е доста интересна и ще изведе цялото семейство сред природата. Накрая можете да приготвите и голяма награда, за този който намери „съкровището". Подгответе на децата и кошници за събиране на яйцата.

2. Направете гаражна разпродажба.

Дори да нямате гараж, със сигурност имате хиляди ненужни вещи, които задръстват дома ви, но пък биха били полезни на някой друг. Така ще дадете стимул на децата си да си прочистят шкафовете от играчките, с които вече не играят и да ги продадат или подарят.

Ако нямате скрупули да заемете този модел от Щатите, направете си плакати, които да рекламират вашата гаражна разпродажба и ги разлепете из квартала си (може и на вратата на блока). Най-добре е да го направите един-два дни преди самата разпродажба, но не по-рано, тъй като хората ще забравят.

Изложете върху маси всички предмети, с които сте готови да се разделите и им сложете символична цена, която да започва от стотинки и да не надвишава няколко лева.

3. Припомнете си филмите от вашата DVD колекция.

Тази почивка е идеална за вас и децата ви да им пуснете някои филмови класики, за които те едва ли знаят или само са чували. Вижте в колекцията си от филми дали няма забравени съкровища като „Междузвездни войни", „Батман", „Дух", „Кръстникът", „Кинг Конг", „Аватар", „Титаник", „Скорост", „Гладиатор", „Джурасик парк", „Индиана Джоунс" и т.н.

Има много шедьоври на кинематографичното изкуство, които ще бъдат забавни на децата ви, а и вие ще се радвате да си ги припомните. Това ще се превърне в едно наистина приятно събитие за цялото семейство, като можете да му добавите пуканки, бонбони и различни напитки, все едно сте на истинско кино.

4. Посетете ферма с животни.

Вече навсякъде из България има частни ферми и стопанства с животни, които са отворени за посетители. Там можете да покажете на децата си патета, пилета, агнета, зайци, сърни, пауни и дори щрауси и емута. Вземете кошница за пикник, фотоапарат и едно голямо одеяло и комбинирайте посещението във тази ферма с приятен пикник сред природата. Можете да се отбиете и да разгледате, ако наблизо има някоя интересна пещера, водопад, екопътека и др. Гарантираме ви магическо изживяване за цялото семейство.

5. Събиране на пролетни цветя.

Ако времето е хубаво, можете да се разходите сред природата и да потърсите и идентифицирате дивите пролетни цветя. Така ще ориентирате децата си в това какви растения са характерни за този сезон. Междувременно можете да им направите по един красив венец за главите, а те да ви направят ароматен букет от синчец, теменужки, ружа, незабравки, жълтурчета и т.н.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари