Има две неща, които Тялото със сигурност много обича – шоколад и син цвят.
Вариантите да ги имаме заедно накуп не са много, но пък винаги са красиви, оригинални и вкусни.
И понеже традициите в суров вид никак не са ни по вкуса, решихме в купата с великденски яйца да сложим няколко изненади, които да разнообразят пролетния празник.
Няма да се надхитряваме с кухи, нито пък с несварени яйца, а с шоколадови.
Пожеланието ни за Великден е да си починете и да си хапвате зелена салата и козунак без да му мислите много.
Преценете колко шоколадови яйца искате да направите. Ние ще си приготвим 10 и дано до края на боядисването всичките останат невредими.
Първо трябва да извадите белтъка и жълтъка от яйцата. Как става това – с
карфица пробийте „дупетата“ им, после внимателно уголемете дупката със заострения връх на не много голям нож.
Изсипете вътрешността им в отделна купа. С тях по-късно можете да направите тирамису, кекс, крем карамел и каквото още ви хрумне за празничната трапеза.
Следващата стъпка е стерилизацията на яйцата. Потопете ги в съд със студена вода, в която сте разтворили супена лъжица ябълков оцет. Сварете водата с черупките, оставете ги да къкрят на бавен огън около 10 минутки.
След това ги отцедете много внимателно и ги поставете да съхнат върху картонена кора.
Започнете с боядисването. Сипете в чаша ябълков оцет, а в отделна разтворете синята боя, в която също сипете малко оцет.
С помощта на лъжица, потопете яйцето първо в чашата с оцет и след това в съда с боята. Не го оставяйте да стои дълго в нея, защото ще се оцвети в тъмно синьо. Следете оцветяването и когато хване приятен светло син цвят го извадете.
Боядисаните яйца оставете да съхнат отново на картонената кора.
Започнете да подготвяте шоколада. Трябват ви 2, максимум 3 шоколада. Настържете ги или ги начупете на блокчета.
Разтопете шоколада на водна баня, като не забравяте да го разбърквате хубаво.
След като се е втечнил, го свалете от котлона и докато поизстине, не спирайте да го бъркате, за да не се втвърди.
Когато е достатъчно охладен, го изстискайте с шприц.
Обърнете яйцата с дупката нагоре и внимателно започнете да изсипвате течния шоколад в черупката.
След като всички са напълнени ги оставете да стягат в хладилника за 4 часа.
Шоколадовите яйца на Тялото за Великден
22 март 2010 13 03Традициите в суров вид никак не са ни по вкуса, затова решихме в купата с великденски яйца да сложим няколко изненади

Няма да се надхитряваме с кухи, нито пък с несварени яйца, а с шоколадови. Снимка: AMY
Сподели
Коментари


Коментари
