IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От любов към шоколада

15 февруари 2012 07 11

Домашни шоколадови рецепти за качествено празнуване на св. Валентин

Шоколадов разкош. Снимка: Dreamstime

Шоколадов разкош. Снимка: Dreamstime

Приготвянето на домашни вкусотии май ще се окаже новата ни страст.

След като по Коледа се престрашихме да направим щрудел и крем карамел (първото се получи, второто- почти), за Св. Валентин ще се заемем с шоколадовите изкушения. 

Предлагаме и на вас няколко сладки домашни рецепти, като ще ви дадем и две причини защо да превърнете кухнята си в сладкарница, вместо мързеливичко да слезете до магазина и да си вземете нещо готово. 

Причина първа -ухае невероятно

Ароматът на топъл шоколад, на ванилия, на прясно изпечен кекс– нищо не може да се мери с тази миризма, особено когато навън е студ и сняг. 

Доказано е, че хубавите аромати действат благотворно на настроението, успокояват кръвното и държат меланхолията надалеч. 

Причина втора – забавно е 

Празникът на влюбените е само повод. Иначе готвенето за удоволствие е един от прекрасните начини да осмислите деня си, вместо да го прекарате в гледане на телевизия или в зяпане на чужди профили знаете-къде. 

Да приготвим нещо с ръцете си задоволява и нуждата на жените от създаване, а това е пряк път към вътрешно удовлетворение. 

Можете да превърнете приготвянето на шоколадовите вкусотии в секси изкушение за половинката (ако готвите само по престилка) или в детска игра, ако включите и децата в бъркането и размесването. 

И така, спираме с приказките, започваме с рецептите. Както обикновено, чувствайте се свободни да ни изпращате домашно приготвен кекс и шоколадови бонбони, няма да ги върнем. 

Бързи шоколадови трюфели 

Необходими продукти 

225 г тъмен шоколад (два шоколада и половина)

175 мл течна сметана с масленост 48%

пудра захар

какао на прах 

Настържете шоколада в голяма купа. Сложете сметаната в тенджера и оставете да заври. 

След това я изсипете върху шоколада и бъркайте докато се получи гладка смес. 

 

После оставете сместа на стайна температура за около час-час и половина. С помощта на чаена лъжичка отделете малки парченца от сместа и оформете топченца с напудрени с пудра захар ръце. 

 

Накрая оваляйте в какаото. 

Домашен течен шоколад 

Необходими продукти: 

300 гр захар

250 гр сухо мляко

125 гр масло

2 с.л. какао

1 пак. ванилия 

В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й. 

В получения сироп добавяте маслото и бъркате докато и то се разтопи. 

В друг дълбок съд се смесват сухото мляко, какаото и ванилията. Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка енергично, за да не се получат бучки. 

Топлата смес се изсипва в чашки, оставя се да изстине и после се прибира в хладилника,където допълнително се сгъстява. 

Ако тези шоколадови рецепти не са ви достатъчни, опитайте и тези. Само не всичко наведнъж, нали.

Шоколадово-кокосов сладкиш за ценители

 


КоментариКоментари