IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим сироп от мента?

27 май 2020 14 50

За повече свежест в горещините

IStockphoto

Лятото е съвсем близо до нас. След дъждовете и по-ниските температури ни очакват горещини, в които трябва да се разхлаждаме по някакъв начин. Освен свежата напитка с бял бъз, който може да приготвяте с мед и лимони, може да си направите домашен сироп от мента.

Листата от мента, независимо дали се използват за чай или сок, имат антибактериални свойства и действат доста отпускащо на нервите. А в края на деня човек се нуждае именно от нещо приятно за пийване, с което да забрави за проблемите.

Какво ви е необходимо за сироп от мента?

– 1 букет от прясна мента;
– 1 пакет захар;
– вода;
– лимонена киселина.

сироп от

IStock

Как да приготвите сироп от мента?

Измийте хубаво стръкчетата мента и я поставете в подходящ съд. Подобно на приготвянето на сиропа от бъз, я заливате с вода и оставяте в хладилник за 24 часа. Трябва да знаете, че количеството зависи от вас, но най-добре на 1 букет мента да сложите 3 литра вода.

След като мине определеният период от време, изваждате съда от хладилника и прецеждате водата. Получената напитка може да се пие на момента, като се овкуси допълнително. Но за да стане сироп, който да разреждате през летните дни, трябва да сложите повече захар.

На 2 литра ментова вода слагате 1 кг захар, разбърквате и оставяте за няколко часа в хладилника. След като сладкото се разтопи, изсипвате 1 супена лъжица лимонтузу и разбърквате, за да се разтвори.

Полученият сироп от мента наливате в шишета, които може да кипнете във вряла вода за 3-4 минути или да съхранявате в хладилника за няколко дни.

Когато искате да си направите свеж коктейл с алкохол, добавяте по малко от ментовия сироп. Може и да налеете по 2 пръста от него на дъното, след което да допълните с обикновена или газирана вода. Накрая слагате малко лед, резенчета лимон и пресни листа за украса.

Пробвайте рецептата за домашен сироп от мента. Продуктите за нея ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари