IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите сироп от рози

7 юни 2020 10 30

За освежаващите напитки през лятото

IStockphoto

Розата е един от символите на България. Страната ни от години отглежда най-различни сортове, като е известна със своето производство на розово масло. От ароматното цвете се правят козметични продукти, чиито свойства са доказани в грижата за кожата.

Много семейства в Казанлъшката долина правят сладко по специална рецепта, като при него задължително се ползват цветове от маслодайна роза. Освен този вкусен десерт, от розите става и чудесен сироп.

След като ви разказахме как да използвате цветовете от бъз, за да си направите лимонада или сок, днес ви предлагаме да приготвите сироп от рози.

Какво ви е необходимо:

– 250 г рози (около 60 броя цвят);

– 1 кг захар;

– 3 лимона.

Как да си приготвите сироп от рози?

сироп от

IStock

Много е важно да наберете цветовете на розите непосредствено преди приготвянето на сиропа. Те трябва да са от чисто място, за предпочитане добре разцъфнали, за да ухаят по-добре.

Цветовете се измиват и после всяко листенце се отделя от тичинките и зелената част. Поставят се в голяма тенджера. Сипват се 1 литър вода.  След което се слага на котлона, за да ври на бавен огън за около 10 минути. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори хубаво. 

След като сместа заври хубаво, се прецежда през цедка. Добавя се сокът от лимоните. 

Сиропът е готов за консумация, но трябва да го съхранявате в бутилка в хладилника. Вие избирате с какво да го разредите – обикновена или газирана вода.

Пробвайте рецептата за тази ароматна напитка, продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Милена ( преди 3 години )
Не разбрах цвета от рози кога се слага !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар