IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крем супа от червена леща – как да я приготвите?

6 юли 2020 14 50

Тя е белена и се сварява по-лесно

IStockphoto

Обичате ли леща? Много хора приготвят кафявата на яхния, но ако предпочитате крем супи, то трябва да си вземете червена. Тя е белена и се сварява много по-бързо от обикновената. А след като мине термична обработка, цветът ѝ става жълтеникав.

Червената леща е богата на много хранителни вещества. В 100 грама от нея има около 6,7 мг желязо, както и голямо количество протеини, които ни дават енергия. В сравнение с боба, тя е по-полезна за консумация култура. Пълна с фибри, тя подобрява храносмилането, а заради фолиевата си киселина, се препоръчва за консумация от бременни.

Крем супата от червена леща, за която е днешната ни рецепта, е идеално решение за обяд през лятото. Може да се сервира както топла, така и студена.

Ето и какви продукти са ви необходими:

– 250 г червена леща;
– 1 зеленчуков бульон;
– 1 глава кромид лук;
– 2 моркова;
– 1 картоф;
– 2-3 скилидки чесън;
– няколко стръка пресен джоджен;
– няколко стръка пресен магданоз;
– 3-4 с. л. зехтин.

леща, червена

IStock

За крутоните:

– 3-4 филии стар хляб;
– сол, червен пипер и олио на вкус.

За запръжката на супата:

– 1 ч. л. червен пипер;
– 1-2 с.л. олио.

Как да приготвите крем супата от червена леща?

Морковите се почистват, измиват се и се нарязват на дребни кубчета. Лукът също се нарязва на ситно и двете се задушават в тенджера за 2-3 минути. После се добавят нарязаните картоф и скилидките чесън.

След като зеленчуците омекнат, се добавя измитата леща. Наливат се 2 литра гореща вода и се оставя да ври за около 20 мин.

Когато лещата се свари хубаво, се добавя зеленчуковият бульон. Овкусява се и с подправките и се разбърква. След 5 минути всичко се пасира (в зависимост от вашия пасатор или блендер, може да се наложи да изчакате да изстине).

След като крем супата е готова, трябва да се погрижите за крутоните. Може да купите готови. Но ако разполагате със стар хляб, взимате няколко филийки и ги нарязвате на еднакви по големина кубчета. Запържвате ги в тиган с олио. Посолявате ги и накрая ги вадите и поръсвате с червен пипер.

Преди да сервирате крем супата от червена леща, трябва да направите запръжка (по желание). В загорещена мазнина слагате червения пипер и бъркате енергично с дървена бъркалка. С него поръсвате отгоре и слагате малко крутони за финал.

Пробвайте тази страхотна крем супа, продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

tihomirapavlova ( преди 3 години )
tihomirapavlova ( преди 3 години )
В рецептата няма информация за броя на порциите. Предполагам, че са 8 - 10.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар