IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко от горски ягоди – как да го приготвите?

8 юли 2020 17 50

Сега е идеалното време, в което да си наберете от дребните плодчета

IStockphoto

Лятото е сезон, в който много от нас правят разходки сред природата и преходи из планината. Сред прохладата на дърветата, освен малини, се намират и уникално вкусните и полезни горски ягоди. По-дребни и ароматни от обикновените, те пълнят шепата ни и ни карат да търсим още и още.

Този сладък червен плод е пълен с витамини. Той съдържа витамини В, С и Е, фолиева киселина, както и минерали като калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, натрий, цинк, манган и мед.

В 100 грама горски ягоди има 7,5 грама въглехидрати; 0,8 грама протеин; 0,4 грама мазнини, както и около 40 калории.

Горските ягоди имат противовъзпалителни свойства. Затова се берат за чай или се сушат. А сладкото от тях е изкушение за небцето. Именно за него е днешната ни рецепта.

Ето какви продукти са ви необходими:

– 500 г горски ягоди;
– 500 г желираща захар;
– 1 ч. л. лимонтузу.

горски ягоди

IStock

Как да приготвите сладко от горски ягоди?

Едно е ясно – трябва да си направите хубава обиколка на гората, за да наберете толкова голямо количество горски ягоди. Ако не успеете, можете да добавите около 50 г обикновени ягоди, но вкусът ще е малко по-различен.

На другия ден ще видите, че в купата се е отделил сок, а ароматът, носещ се от нея, като че ли е станал по-силен. Плодът се отцежда от сока, който се поставя в съд, за да ври на бавен огън. От време на време се бърка с дървена лъжица, като пяната се отстранява периодично.

След като сместа се сгъсти достатъчно, се добавят ягодите. Ако ги прибавите по-рано, рискувате те да се разпаднат под въздействието на високата температура. Оставяте да ври още няколко минути. Малко преди да отстраните от котлона, прибавете лимонтузуто.

Готовото сладко разлейте в бурканчета и след като ги затворите, ги обърнете с капачката надолу.

Пробвайте тази лесна рецепта с горски ягоди, част от продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари