IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ябълков пай – как да го приготвите?

22 октомври 2020 14 40

Есента ухае приятно

Pixabay

Есента ухае доста приятно, особено ако във фурната печете някой сладкиш с ябълки. Ароматът на леко запечения и карамелизиран плод е истинско изпитание за небцето. Освен кекс, баница или щрудел, може да си направите и страхотен пай. 

Ябълковият пай е доста по-различен от нашите тестени десерти. Най-често се приготвя с маслено тесто и не изисква кой знае какви умения в кухнята. Затова днес ви предлагаме една рецепта за него, която да опитате у дома. 

Ето и какви продукти са ви необходими: 

 

За тестото

 

 

- 300 г. брашно; 
- 100 г. захар; 
- 1 яйце; 
- 200 г. студено масло
- щипка сол; 
- пудра захар за поръсване.
 

ябълки Pixabay

Pixabay

За плънката

- 750-800 г. ябълки; 
- 4 с. л. захар; 
- 1/2 ч. л. сух джинджифил; 
- 1 ч. л. екстракт от ванилия; 
- 2 с. л. ром; 
- половин шепа златни стафиди;
- щипка канела; 
- сока от половин лимон + малко настъргана кора. 

Как да приготвите вкусен ябълков пай? 

Тази рецепта за пай е малко по-различна. Вместо сурови, се използват леко сварени ябълки. За целта се измиват, почистват се добре и се нарязват на средни парченца. След което се слагат да поврят на котлона заедно със захарта, ванилията, рома, стафидите, канелата, джинджифила и лимоновия сок. После настъргвате малко от кората на цитруса. Разбъркват се и след 1-2 минути се отстраняват, за да не уврат напълно. 

Както може би се досещате, прави се маслено тесто. Изсипвате брашното, захарта и щипката сол в купата и ги разбърквате хубаво. После с предварително изваденото от хладилника масло започвате да мачкате с пръсти, докато се получи мека топка. Накрая добавяте яйцето и доомесвате. В случай, че тестото е по-лепкаво, може да добавите съвсем малко брашно. 

Завивате тестото в стреч фолио и го оставяте в хладилника за около 30 минути, за да стегне добре. 

След като горепосоченото време изтече, взимате тестото и го разделяте на две части. Едната е малко по-голяма, за основата на тавата (преценете според размерите на вашата), а другата за покриване отгоре, след като сте разстлали плънката. Трябва да разточите първата кора с дебелина около 5 мм. Намазвате тавичката с малко масло и я поставяте отгоре. После изсипвате плънката с ябълките и я разпределяте хубаво. 

 ябълков

Pixabay

Идва време на поставянето на горната част на пая. Докато някои правят нещо като решетка от тесто, така че плънката да се вижда, вие просто си разточете малко по-голям лист и сложете отгоре, като подпъхнете краищата му вътре. Естествено, ако знаете как се прави борд, съединявате двете парчета тесто по този начин. Единственото, което трябва да направите преди поставянето във фурната, е да надупчите кората с вилица или малък нож, за да излиза парата. 

Ябълковият пай се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 40 минути, когато започне да пожълтява, е готов за изваждане. 

След като паят изстине, може да го поръсите с пудра захар и да го похапнете с удоволствие. 

Всички продукти за ябълковия пай ще откриете ТУК.  Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари