IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печени ябълки с орехи и канела – как да ги приготвите?

27 октомври 2020 15 00

Уникален есенен десерт за цялото семейство

IStockphoto

Колко често ядете печени ябълки? А баба ви приготвяла ли ви ги е на печката с дърва на село? Ако отговорът ви е „да“, то със сигурност сте имали щастливо детство. 

Един от ароматите, с който свързваме есента, е на печени ябълки. Независимо дали под формата на щрудел или в тавата, поръсени със захар и орехи, те винаги вървят с канела. Затова и днешната ни рецепта е свързана с тях. 

Ето и необходимите продукти: 

- 5-8 ябълки; 
- половин чаена чаша счукани орехи;
- половин чаша златни стафиди;  
- 1 малко бурканче пчелен мед; 
- по 1 чаена лъжица захар за всеки плод; 
- канела за поръсване. 

Как да приготвите ароматните печени ябълки?

Преди да пристъпите към изпълнението на рецептата, е много важно какви ябълки сте подбрали. Сладко-киселите сортове с червено-оранжеви ивици като Saffron, McIntosh, Ranet и Granny Smith, са най-подходящи, защото при печене не се пръсват, а запазват целостта си. 

Взимате между 5 и 8 ябълки (зависи от големината им), а ако имате повече, пригответе по-голяма тава. Измивате и ги почиствате хубаво от семките и люспите с помощта на специален нож с по-остър връх. Единият вариант е да отрежете горната част с дръжката и запазите капачето, като изрежете сърцевината на долната. Другият е  просто да издълбаете дупка във всеки плод. 

Поставяте ябълките в тавичката и в дупката на всяка слагате по малко орехи, 1 лъжица захар. Не забравяйте, че някои сортове имат по-голямо количество естествени захари, но ако искате да ви е по-сладко, може да поръсите по-обилно отгоре. Накрая слагате по 3-4 стафиди и щипка канела за по-добър аромат. 

Ако сте оставили капаче за ябълката, го слагате отгоре, като него също трябва да „минете“ с мед и канела, за да се получи карамелизирана коричка. 

печени ябълки

IStock

След като сте напълнили всички ябълки, ги слагате в предварително загрята на 200 градуса фурна, като в тавата сипвате малко вода (около 1 кафеена чаша), за да може плодът да омекне по-лесно. След около 15-20 минути течността вече е извряла и идва ред на вентилатора (отгоре и отдолу, за да може кората на ябълката да се карамелизира хубаво. 

Наблюдавайте ги от време на време, защото лесно може да изгорят !

Още с отварянето на фурната ще усетите приятния аромат на този чудесен есенен десерт, продуктите за който ще откриете ТУК. 

Да ви е сладко !

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Didi ( преди 3 години )