IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецептата на Джон Леджънд за пиле с портокалов сос на тиган

17 ноември 2020 08 40

Ароматните пилешки гърди имат сладко-пикантен вкус

БГНЕС

Не е тайна, че съпругата на поп певеца Джон Леджънд – Криси Тейгън е майстор в кухнята. Красавицата си има сайт за рецепти, в който често публикува азиатски предложения, тъй като майка ѝ е от Тайланд. Криси е споделяла неведнъж, че мъжът ѝ, както и двете им деца – Луна и Майлс обожават ястия с пилешко месо.

Една от любимите рецепти на Джон пък е тази – за пилешки гърди, задушени в тиган с портокалов сос. Пилешките гърди имат хем пикантна, хем цитрусова, хем сладка глазура и най-добре вървят с гарнитура от пържен или задушен бял ориз с бекон, броколи и чесън. Вижте и повече за самата рецепта: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cravings (@cravingsbychrissyteigen) on

Съставки:
4 броя пилешки гърди без кости и кожа
2 средни портокала
½ чаша пилешки бульон
1 супена лъжица кленов сироп или мед
1 супена лъжица царевично нишесте, разтворено в 1 чаена лъжичка студена вода
1 ½ чаена лъжичка рибен сос
1 чаена лъжичка оризов оцет
½ чаена лъжичка лют червен пипер
3 супени лъжици зехтин
1 средна глава лук, нарязан на кубчета
3 скилидки чесън, смлени
½ люта чушка (червено чили), нарязана на тънки филийки
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Накрая гарнирайте ястието с пресен магданоз!

Начин на приготовление:

1. Разрежете наполовина двата портокала. Изцедете сок от три от половинките (трябва да се получи около ½ чаша сок), след това нарежете другата половина на кръгчета и ги запазете. Към портокаловия сок в по-голяма купа добавете малко настъргана портокалова кора, бульона, кленовия сироп, царевичното нишесте, рибения сос, оризовия оцет и лютата чушка.

2. Подправете пилето обилно със сол и черен пипер. Загрейте две лъжици зехтин на средно-силен огън в голям тиган с незалепващо покритие. Запържете пилето до златисто за 2-3 минути на страна. Извадете в чиния и покрийте с фолио, за да се задуши и да остане топло.

3. Добавете останалата супена лъжица зехтин в тигана, намалете котлона до умерено, сложете лука и го гответе докато омекне и стане полупрозрачен (8–9 минути). След това добавете чесъна и гответе, разбърквайки, още 1 минута.

4. Загрейте на бавен огън соса с портокаловия сок, след което добавете към него запържените лук и чесън. Увеличете котлона на средно-висока температура, оставете соса да заври и да се сгъсти за 1-2 минути. След това отново намалете котлона и върнете пилето в тигана. С лъжица непрекъснато поливайте със соса пилешките гърди и подредете по едно резенче портокал върху всяко парче.

5. След това прехвърлете пилето от тиган в тава и го изпечете в предварително загрята фурна, докато портокалите започнат да омекват и да почерняват леко по краищата (3-4 минути). Извадете ястието от фурната и го украсете с още чили и магданоз. Сервирайте с гарнитура от пържен или задушен бял ориз с бекон, чесън и броколи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари