IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълнена пуйка за Коледа – как да я приготвите?

25 декември 2022 09 00

Време е да разнообразите с ястията

IStockphoto

IStockphoto

Пълнена пуйка – правили ли сте някога за Коледа? Ако досега все залагате на капама или друго традиционно ястие с месо за празника, то е време за малко разнообразие.

Да, пълненето на пуйка е по-популярно в САЩ, като там домакините го превръщат в истински ритуал. Сещаме се за класически готвачки като Мари от „Всички обичат Реймънд“ или пък Моника Гелър, които не даваха никой да припари до кухнята. И приготвяха ястието сами, като не желаеха да разкриват тайната рецепта. Е, ние не сме като тях, затова днес ще ви помогнем с приготовленията.

След като си направите баница с късмети, някои салати като руска и млечна например, а защо не и една сладка баклава, трябва да се захванете с основното. Най-важното за него е да изберете пуйка, която не е твърде малка, нито много голяма. И да уцелите точните продукти и пропорции за плънката, за да може всички на масата да си оближат пръстите.

Рецепти за Коледа – пълнена пуйка

Ето и необходимите продукти:

1 пуйка (5-6 кг);
1 кисела зелка (средна);
200 г сланина;
100 мл олио;
2 с. л. червен пипер;
черен пипер и кимион на вкус;

За плънката:

80 г краве масло;
200 г ориз;
200 г гъби;
1 глава кромид лук;
1 шепа стафиди;
мащерка на вкус;
чубрица, черен пипер и сол на вкус.

Как да приготвите пълнена пуйка?

Взимате пуйката, която ще пълните, почиствате я и я измивате хубаво. След това я поставяте в подходящ съд и подсушавате – с кърпа или кухненска хартия. После я обтривате с черен пипер и сол отвътре.

Киселото зеле го нарязвате на ситно. След което го овкусявате с черен пипер и кимион. Не слагайте в него сол!

Идва ред на приготвяне на плънката за вашата пълнена пуйка. Нарязвате на ситно лука, след което почиствате гъбите и правите същото и с тях. После ги задушавате леко в тигана с маслото за няколко минути.

През това време измивате ориза и отцеждате водата. После го прибавяте към гъбите и лука. Накрая добавяте стафидите и подправките на вкус. Хубаво се разбърква. Заливате с една чаена чаша вода и оставяте да къкри на котлона. След около 10 минути вкусната плънка е готова.

Не си мислете, че зелето е за вътрешността на пуйката. То се нарежда в тавата. Поръсва се с малко олио и се залива с малко зелев сок (1,5 ч. ч.), както и още толкова вода.

След като напълните пуйката, може да я зашиете. После я поставяте върху нареденото зеле. Идва време и за сланината, която се нарязва на малки парчета и с клечки за зъби се забожда в птицата, готова за печене. Отгоре се покрива с по-големи листа кисело зеле, за да не изгори.

Вашата пълнена пуйка може да завиете с фолио. Печенето е много важно – навийте си аларма! Фурната трябва да е по-слаба, като първите 2 часа месото е с фолиото, след което то се маха. При необходимост може да се добави малко вода.

За изпълнението на рецептата ви трябват около 240 минути и малко търпение. Да ви е сладко!

За още рецепти и съвети за предстоящите празници последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари