IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландски яйца за Великден – как да ги приготвите?

15 април 2023 10 30

Една лесна вариация на оригиналната рецепта, която да опитате

IStockphoto

IStockphoto

Шотландски яйца – знаете ли какво представляват? В последно време все повече хора започнаха да търсят рецепта за тях покрай кулинарните формати, излъчвани по телевизията. А и дните около Великден са идеалното време за нейното изпробване.

Пълнени топки с варени яйца е най-простото определение за шотландски яйца. Ала за да се получат по-апетитни, си има някои тънкости.

Шотландски яйца – лесна рецепта без пържене

Ако досега не сте приготвяли това ястие, не се притеснявайте. Не ви трябват кой знае какви умения. Все пак е важно да си купите качествена кайма и да следвате внимателно всяка стъпка.

Според класическата рецепта, яйцата трябва да са твърдо сварени, с кайма и хлебни трохи отгоре, след това изпържени до златисто. Но вие може да опитате някои по-лесни вариации. Като например да ги приготвите на фурна, вместо в тигана, където ще станат твърде мазни.

Ето и необходимите продукти:

- 700 грама кайма;

- 6 яйца;

- 1 глава кромид лук или връзка пресен;

- 1 чаена лъжица чубрица;

- черен пипер на вкус;

- галета (по желание);

- сол на вкус.

Великденски рецепти – козуначени мъфини

Великденски празници: Как да не прекаляваме с храната?

Топки от кайма с варени яйца – как да ги приготвите?

Вземете каймата и я овкусете. След което я оставете в хладилника. После сварете яйцата. За да не са рохки, трябва да врат поне 10 минути. После ги поставете в студена вода, за да се обелят по-хубаво.

Извадете каймата. Вземете малка топка в леко намокрената си ръка. Разстелете я хубаво, след което сложете отгоре сварено яйце. После добавете още малко кайма, за да го покрие хубаво.

Ако желаете, оваляйте всяко яйце в галета. Но може да ги оставите и без, като ги подредите в тава, покрита с хартия за печене.

Вашите шотландски яйца може да изпечете във фурната, която сте загрели предварително на 180 градуса. След като хванат златиста коричка, ги извадете, за да не станат твърде сухи и да се разпукат.

Топките от кайма и сварени яйца може да поднесете със зелена салата с краставици или репички.

Да ви е сладко!

За още рецепти и съвети за предстоящите празници последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари