Бъдни вечер е онова време от годината, в което всички от семейството се събират около масата. А самата вечеря е истински ритуал, като на много места у нас се прави на пода, както едно време са яли нашите предшественици. Основното правило, което се спазва, е ястията да бъдат постни и нечетни, например 7, 9, 11...
Където има печка или камина, домакините отсичат дърво, наречено бъдник. То се пали от най-възрастния и трябва да е дебело, за да гори цяла нощ, чак до сутринта. После се взима от пепелта и се разпръсва из двора, с което се гонят злите сили.
Ошав, жито, печена тиква, орехи, сарми без месо, чушки с боб, са основните неща, които трябва да присъстват на масата. Но преди да ги приготвите, трябва да се заемете със содената питка, без която не може. Тя не бива да се прави с яйце, като много домакини винаги се притесняват дали ще бъде мека и пухкава, но и за това си има тънкости.
Ако търсите лесна рецепта за хляба за Бъдни вечер, който да омесите у дома, ви предлагаме нашата, която е много лесна за изпълнение.
Необходими продукти:
брашно – 700 грама
вода – 300-400 мл, топла
сол 1 ч. л.
бакпулвер – 1 брой
сода бикарбонат – 1 ч. л.
ябълков оцет – 2 с. л.
олио – 3 с. л.
Снимка: iStock
Начин на приготвяне
Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.
Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.
Оставете тестото да престои 15 минути така, за да се отпусне. Преди да я поставите във фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
Поставете тавата в предварително нагрята до 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.
Намокрете тензух или кърпа и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.