Пролетта е тук, а лятото вече наднича зад ъгъла – вкус на студена лимонада, ментов сладолед и дни на безвремие. Лимонът със сигурност е главен герой във всичко, което ни се случва през топлите месеци. А защо не и в сладките изкушения?
Предлагаме ви лесна рецепта за лимонов кекс, с който времето става още по-сладко.
Този кекс с лимонов блат е мек, кадифен и свеж.
Снимка: iStock
Как да си направим лимонов кекс
Необходимите продукти
Кекс
▢ 210 г брашно
▢ 2 супени лъжици (14 г) царевично нишесте
▢ 1½ ч. л. бакпулвер
▢ ½ чаена лъжичка сол
▢ ½ чаша (120 г) топло прясно мляко
▢ 3 супени лъжици (42 г) лимонов сок – прясно изцеден
▢ ¾ чаша (170 г) несолено масло на стайна температура
▢ 2 супени лъжици (26 г) растително масло
▢ 1 чаша (200 г) захар
▢ 1½ супена лъжица лимонова кора – около кората на 1 и 1/2 средно големи лимона
▢ 3 големи яйца на стайна температура
Лимонов сироп
▢ ¼ чаша (50 г) гранулирана захар
▢ ¼ чаша (55 г) лимонов сок – прясно изцеден
Лимонена глазура
▢ 1 чаша (125 г) пудра захар
▢ 1½ супена лъжица (21 г) сок от лимон – прясно изцеден
▢ 1 с. л. лимонова кора за украса
Начин на приготвяне
Кекс
1. Загрейте фурната на 160 °C с включен вентилатор.
2. Пресейте заедно брашното, царевичното нишесте, бакпулвера и солта.
3. В малка купа смесете топло мляко и лимонов сок.
4. В голяма купа смесете маслото, растителното масло, захарта и лимоновата кора и оставете за 2 минути, докато стане светло и пухкаво.
5. След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре с миксера.
6. Добавете половината от сместа мляко/лимонов сок към яйцата и разбъркайте, докато се смесят добре.
7. Добавете половината от сухите съставки към сместа и внимателно разбъркайте с шпатула. След това добавете останалата смес от мляко/лимонов сок и я разбъркайте. Накрая добавете останалите сухи съставки и внимателно разбъркайте, докато се смесят добре.
8. Изсипете тестото във формата, разпределете го равномерно и го печете 1 час.
9. След като се изпече, оставете да се охлади за 15 минути, а през това време пригответе лимоновия сироп.
Лимонов сироп
1. В малка тенджера смесете захарта и лимоновия сок. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
2. Извадете лимоновия блат от формата и го поставете върху поднос. Покрийте цялата торта с лимоновия сироп, включително дъното.
3. След като се покрие със сиропа, оставете лимоновия блат да изстине напълно. След като се охлади, направете лимоновата глазура.
Лимонена глазура
1. В малка купа смесете пудрата захар и лимоновия сок. Разбъркайте, докато се смесят добре и получите гъста консистенция на глазура.
2. След като лимоновият блат се охлади, намажете отгоре с лимоновата глазура и отгоре поръсете с още лимонова кора.
Съвет: Ако от суровата смес за кекса ви е останало, изсипете в малки формички и си направете лимонови мъфини.
И сте готови! Имате кекс с аромат на лято!
Поднесете с чаша кафе, студено фрапе или малка чашка лимончело.