IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

С аромат на лято – лесна рецепта за лимонов кекс

9 май 2025 14 50

С лимонова глазура и корички... сладко изкушение, което просто се разтапя

Снимка: IStock

Снимка: IStock

Пролетта е тук, а лятото вече наднича зад ъгъла – вкус на студена лимонада, ментов сладолед и дни на безвремие. Лимонът със сигурност е главен герой във всичко, което ни се случва през топлите месеци. А защо не и в сладките изкушения?

Предлагаме ви лесна рецепта за лимонов кекс, с който времето става още по-сладко.

Този кекс с лимонов блат е мек, кадифен и свеж.

вода с

Снимка: iStock

Как да си направим лимонов кекс

Необходимите продукти

Кекс

▢ 210 г брашно

▢ 2 супени лъжици (14 г) царевично нишесте

▢ 1½ ч. л. бакпулвер

▢ ½ чаена лъжичка сол

▢ ½ чаша (120 г) топло прясно мляко

▢ 3 супени лъжици (42 г) лимонов сок – прясно изцеден

▢ ¾ чаша (170 г) несолено масло на стайна температура

▢ 2 супени лъжици (26 г) растително масло

▢ 1 чаша (200 г) захар

▢ 1½ супена лъжица лимонова кора – около кората на 1 и 1/2 средно големи лимона

▢ 3 големи яйца на стайна температура

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoha Malik (@bakewithzoha)

Лимонов сироп

▢ ¼ чаша (50 г) гранулирана захар

▢ ¼ чаша (55 г) лимонов сок – прясно изцеден

 

Лимонена глазура

▢ 1 чаша (125 г) пудра захар

▢ 1½ супена лъжица (21 г) сок от лимон – прясно изцеден

▢ 1 с. л. лимонова кора за украса

 

Начин на приготвяне 

Кекс

1.   Загрейте фурната на 160 °C с включен вентилатор.

2.   Пресейте заедно брашното, царевичното нишесте, бакпулвера и солта.

3.   В малка купа смесете топло мляко и лимонов сок.

4.   В голяма купа смесете маслото, растителното масло, захарта и лимоновата кора и оставете за 2 минути, докато стане светло и пухкаво.

5.   След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре с миксера.

6.   Добавете половината от сместа мляко/лимонов сок към яйцата и разбъркайте, докато се смесят добре.

7.  Добавете половината от сухите съставки към сместа и внимателно разбъркайте с шпатула. След това добавете останалата смес от мляко/лимонов сок и я разбъркайте. Накрая добавете останалите сухи съставки и внимателно разбъркайте, докато се смесят добре.

8.  Изсипете тестото във формата, разпределете го равномерно и го печете 1 час.

9. След като се изпече, оставете да се охлади за 15 минути, а през това време пригответе лимоновия сироп.

Лимонов сироп

1.   В малка тенджера смесете захарта и лимоновия сок. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.

2.   Извадете лимоновия блат от формата и го поставете върху поднос. Покрийте цялата торта с лимоновия сироп, включително дъното.

3.   След като се покрие със сиропа, оставете лимоновия блат да изстине напълно. След като се охлади, направете лимоновата глазура.

Лимонена глазура

1. В малка купа смесете пудрата захар и лимоновия сок. Разбъркайте, докато се смесят добре и получите гъста консистенция на глазура.

2. След като лимоновият блат се охлади, намажете отгоре с лимоновата глазура и отгоре поръсете с още лимонова кора.

Съвет: Ако от суровата смес за кекса ви е останало, изсипете в малки формички и си направете лимонови мъфини.

И сте готови! Имате кекс с аромат на лято!

Поднесете с чаша кафе, студено фрапе или малка чашка лимончело.

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари