IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

С дъх на канела – Лесна рецепта за топъл карамел сос, която да направите веднага

17 октомври 2025 08 40

Поднесете карамеления сос топъл, полят върху ванилов сладолед, печени ябълки или кафе лате за уютно есенно усещане

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С настъпването на есента домът се изпълва с аромати, които стоплят душата – канела, ванилия, карамел.

Ако обичате сладки изкушения, направете си карамелен сос, който носи аромат на топлина и уют.

Лесен, бърз и уникално вкусен, той превръща всяка палачинка, гофрета или мъфин в малък празник за сетивата. А най-хубавото – приготвя се за по-малко от 15 минути, без сложни техники и без стрес.

карамел капучино

Снимка: iStock

Най-уникалната и вкусна рецепта за топъл карамелен сос

Необходими съставки:

  • 3 с. л. гхи (или кокосово масло)
  • 3 с. л. мед (или 2½ с. л. еритритол + 1 с. л. вода)
  • 80 мл бадемово мляко (по-малко, за да стане по-гъсто)
  • 1 с. л. заквасена сметана (добавя кремообразност и леко карамелен вкус)
  • 1 ч. л. ванилия
  • щипка морска сол
  • ½ ч. л. канела
  • щипка джинджифил

Начин на приготвяне:

  1. В касерола разтопете гхи-то и добавете меда. Гответе 2–3 минути, докато леко потъмнее и стане златисто.
  2. Добавете бадемовото мляко и продължете да бъркате на среден огън още 3–4 минути.
  3. Намалете огъня и добавете сметаната, която предварително сте разбъркали добре в чаша. 
  4. Добавете ванилията, солта, канелата и джинджифила, като непрекъснато разбърквате.
  5. Оставете сместа да покъкри на слаб огън докато течността изври и започне да се сгъстява.
  6. Оставете да изстине леко – при охлаждане ще се сгъсти още повече.

Резултат:

Кадифен, плътен, но не мазен дип, който е идеален върху гофрети, палачинки или кекс. Може да се ползва и като пълнеж за мъфини или да се разтопи върху топъл кроасан или препечена филийка.

Поднесете карамеления сос топъл, полят върху ванилов сладолед, печени ябълки или кафе лате за още по-уютно есенно усещане.

Съхранявайте в буркан в хладилника и просто затоплете, когато ви се прииска нещо сладко и ароматно.

Тази рецепта не е просто десерт – тя е топлина, аромат на канела и малка доза щастие, която можете да си подарите по всяко време.

За още идеи за ароматни и вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари