С настъпването на есента домът се изпълва с аромати, които стоплят душата – канела, ванилия, карамел.
Ако обичате сладки изкушения, направете си карамелен сос, който носи аромат на топлина и уют.
Лесен, бърз и уникално вкусен, той превръща всяка палачинка, гофрета или мъфин в малък празник за сетивата. А най-хубавото – приготвя се за по-малко от 15 минути, без сложни техники и без стрес.
Снимка: iStock
Най-уникалната и вкусна рецепта за топъл карамелен сос
Необходими съставки:
- 3 с. л. гхи (или кокосово масло)
- 3 с. л. мед (или 2½ с. л. еритритол + 1 с. л. вода)
- 80 мл бадемово мляко (по-малко, за да стане по-гъсто)
- 1 с. л. заквасена сметана (добавя кремообразност и леко карамелен вкус)
- 1 ч. л. ванилия
- щипка морска сол
- ½ ч. л. канела
- щипка джинджифил
Начин на приготвяне:
- В касерола разтопете гхи-то и добавете меда. Гответе 2–3 минути, докато леко потъмнее и стане златисто.
- Добавете бадемовото мляко и продължете да бъркате на среден огън още 3–4 минути.
- Намалете огъня и добавете сметаната, която предварително сте разбъркали добре в чаша.
- Добавете ванилията, солта, канелата и джинджифила, като непрекъснато разбърквате.
- Оставете сместа да покъкри на слаб огън докато течността изври и започне да се сгъстява.
- Оставете да изстине леко – при охлаждане ще се сгъсти още повече.
Резултат:
Кадифен, плътен, но не мазен дип, който е идеален върху гофрети, палачинки или кекс. Може да се ползва и като пълнеж за мъфини или да се разтопи върху топъл кроасан или препечена филийка.
Поднесете карамеления сос топъл, полят върху ванилов сладолед, печени ябълки или кафе лате за още по-уютно есенно усещане.
Съхранявайте в буркан в хладилника и просто затоплете, когато ви се прииска нещо сладко и ароматно.