IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Традициите, които се спазват на Никулден, и най-вкусните рецепти, които да приготвите за празника

5 декември 2025 16 30

Символът на Никулден е богатата традиция, семейната топлина и приготвянето на празнично меню, в което рибата е кулинарната звезда

Снимка: IStock

Снимка: IStock

Никулден е един от най-обичаните и светли празници в българския календар, който отбелязва началото на приятните поводи през зимата.

Всяка година се отбелязва на 6 декември и е посветен на свети Николай Мирликийски (Чудотворец) – закрилник на моряците, рибарите, банкерите, пътешествениците и всички, които имат нужда от защита и благоденствие.

Символът на Никулден е богатата традиция, семейната топлина и приготвянето на празнично меню, в което рибата е кулинарната звезда.

А най-хубавото? Никулден се отбелязва точно когато зимната магия и коледното настроение все повече се усещат, а с тях нараства и желанието всички да се съберем около масата.

В следващите редове ще разгледаме основните традиции и вярвания, с които се свързва Никулден, както и най-вкусните рецепти, които да подготвите за празничната трапеза.

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ НА НИКУЛДЕН

1. Празникът на рибата

На Никулден задължително се приготвя риба, като най-предпочитан е шаранът. Според легендите, свети Николай е спасил лодка, в която се образувала дупка, като я запушил с шаран. Оттам идва и традицията този вид риба да бъде в центъра на трапезата като символ на чудесата, които са навсякъде около нас.

2. Празничната трапеза

Никулденската трапеза не е постна, макар да попада в периода на Коледния пост. Специално за празника се разрешава риба, както и всички рибни деликатеси. На масата най-често присъстват:

  • пълнен шаран
  • рибена чорба
  • панирана или печена риба
  • питка без украса
  • варено жито и орехи за здраве
  • зеленчукови ястия и салати.

Смята се, че масата не трябва да остава празна през целия ден.

3. Кой празнува на Никулден

На този ден празнуват всички, които носят светлите имена Николай, Николина, Нина, Кольо, Никола, Николета и всички производни. Обичаят повелява имениците да бъдат напръскани с вода за здраве, а в някои краища на България се прави и обред за „пресичане“ на лошия късмет.

4. Вярвания за защита и успех

Според традициите, ако на Никулден приготвите риба с желание и хубави мисли, свети Николай ще донесе благоденствие в дома ви. Вярва се също, че не трябва да се дава заем или пари на този ден, за да „не изтече късметът“ извън дома.

5. Люспа от шаран в портмонето

Според едно от най-разпространените вярвания, след като приготвим шарана, трябва да сложим люспа от него в портмонето си. По този начин ще привлечем финансовия си успех и ще имаме пари през цялата година.

НАЙ-ДОБРИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА НИКУЛДЕН

1. Пълнен шаран по традиционна рецепта

Необходими продукти:

  • 1 цял шаран (2-2,5 кг), почистен
  • 1 ч. ч. ориз
  • 2 глави лук
  • 100 мл олио или зехтин
  • 1 морков
  • 100 г стафиди или орехи (по желание)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • Сол и черен пипер
  • Няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете лука и моркова на ситно и ги запържете в олиото до златисто.
  2. Добавете ориза и червения пипер, налейте чаша вода и оставете сместа да омекне.
  3. Подправете със сол, черен пипер и магданоз. Сложете и стафиди, ако обичате сладко-солени вкусове.
  4. Напълнете шарана с плънката и зашийте или закрепете отвора с клечки.
  5. Поставете рибата в тава, добавете чаша вода и печете около 1 час на 180°C, докато кожата стане златиста и леко хрупкава.

Пълненият шаран е най-класическото и обичано ястие за Никулден – ароматно, символично и много вкусно.

2. Рибена чорба „по рибарски“

 

 

Необходими продукти:

  • 1 кг риба (шаран, толстолоб или комбинация от риби)
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 зелена чушка
  • 1 домат / 2 с. л. доматено пюре
  • 5–6 зърна черен пипер
  • Сол
  • Магданоз
  • Лимон за сервиране

Начин на приготвяне:

  • В голяма тенджера сложете нарязаните зеленчуци и ги запържете леко.
  • Добавете рибата и налейте около 2 литра вода.
  • Сложете сол и черен пипер и оставете да ври на тих огън около 40 минути.
  • Извадете костите, върнете месото обратно и добавете настъргания домат или доматеното пюре.
  • Гответе още 10 минути и завършете с пресен магданоз.
  • Поднесете супата със свеж резен лимон и се насладете на невероятния аромат!

3. Печена риба с лимон и чесън

 

 

Необходими продукти:

  • Филе от бяла риба – 800 г
  • 4 скилидки чесън
  • Сок от 1 лимон
  • 50 мл зехтин
  • Сол и черен пипер
  • Пресен копър

Начин на приготвяне:

  1. Овкусете филетата със сол, черен пипер и лимонов сок.
  2. В тавичка смесете зехтина с пресования чесън.
  3. Подредете филетата, полейте ги със сместа и печете около 20 минути на 180°C.
  4. Поръсете с копър и поднесете с печени картофи, картофена или зелена салата.

Лесно, бързо и подходящо за всяка домакиня.

4. Никулденска питка без украса

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 250 мл хладка вода
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. олио

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята със захарта във водата.
  2. Смесете с брашното, солта и олиото и омесете меко тесто.
  3. Оставете да втаса 40 минути.
  4. Оформете кръгла питка и печете на 180°C около 30 минути.

Тази питка носи символика за смирение, скромност и благоденствие.

5. Орехов десерт за здраве и късмет

Необходими продукти:

  • 200 г орехи
  • 100 г мед
  • Щипка канела
  • 1 ябълка, нарязана на кубчета

Начин на приготвяне:

  1. Смесете орехите с меда и канелата.
  2. Добавете ябълката и разбъркайте.
  3. Поднесете в малки купички като финален празничен десерт.

За по-интересно поднасяне, можете да издълбаете ябълката, да я запечете и след това да я напълните със сместа от мед, орехи и канела.

Този сладък завършек символизира плодородие, изобилие и успешна година.

Никулден не е просто празник, а част от българската душевност – ден, в който се събираме с близките, спазваме традициите и се наслаждаваме на вкусни ястия.

Независимо дали ще заложите на класическия пълнен шаран или ще изберете по-съвременна рецепта, важното е да седнете на масата с пречистено съзнание и светли мисли.

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари