За 4 порции:
за тестото:
120 г пълнозърнесто пшеничено брашно
60 г нишесте
сол
1 жълтък
4 с.л. олио за пържене
за пълнежа:
8 големи гъби шийтаке (намират се в големите хранителни магазини)
1 стрък праз
200 г соеви кълнове
6 с.л. светъл соев сос
1 белтък
олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа се разбърква гладко тесто от брашното, нишестето, щипка сол, 300 мл студена вода и жълтъка. Оставя се 20 минути.
Гъбите се почистват с влажна кърпа и се нарязват на ситно. Празът се нарязва на тънки кръгчета. Кълновете се измиват с цедка, отцеждат се и се нарязват на ситно.
В тиган с диаметър около 16 см се изпържват 4 тънки палачинки, всяка с по 1 с. л. олио. Пържат се на среден огън по около минута от едната страна, след което се обръщат и се пържат само няколко секунди. Палачинките се оставят да изстинат.
Нагорещява се 1 с. л. олио. Гъбите, празът и соевите кълнове се пържат около 2 мин. на много силен огън и при постоянно разбъркване. Сипва се соевият сос и се оставя да поври малко.
Плънката се разпределя върху палачинките. Краищата се оставят непокрити и се намазват с белтък. Палачинките се сгъват във формата на плик и краищата се притискат силно.
В дълбока тенжета или във фритюрник се загрява олио до около 170 градуса. Пролетните рулца се пържат 4 мин., докато станат светлокафяви. Отцеждат се върху кухненска хартия.
От книгата "Суши за модерни хора" на ИК Gourmet