Необходими продукти:
500 гр кори за баница
750 гр захар
300 гр масло
250 гр орехови ядки
20 мл лимонов сок
Начин на приготвяне:
Корите се нареждат една върху друга, между тях, за по-голяма височина се слагат нагънати кори. Това ще трябва да ви го покаже някой, който вече го е правил.
Когато се наредят две трети от корите, се слага плънка от смлените орехи.
Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, ромбове или квадрати
Залива се равномерно с кипящо масло или маргарин и се пече на 180 градуса до зачервяване.
Ако не се изпече до зачервяване, баклавата ще остане тестена.
След като изстине, баклавата се залива с хладък сироп, сварен от захарта, 1 литър вода и малко лимонов сок
След един час сиропът, който не е поет от баклавата, се отцежда, кипва се наново и с него отново се залива десерта
Баклавата се поднася след няколко часа или на другия ден. Можете да я украсите с натрошен шам фъстък или с тънки резенчета лимон.