Шоколадовият мус е един от най-обичаните десерти по света и макар и приеман за изискан деликатес, е учудващо лесен за приготвяне. Родината на муса (от mousse, което в превод означава пяна) е Франция, където от появата си през 1894 година до началото на 20 век е бил използван за гарниране на други блюда като риба и зеленчуци. Гениалната идея да добави в този лек, гладък крем и шоколад, хрумва на известният френски артист Тулуз Лутрек, като първоначално получава странното наименование 'mayonnaise de chocolat' (майонеза от шоколад).
Най-лесният начин да си приготвим шоколадов мус, е разбира се, като си купим крем на прах от магазина и го разбием с мляко, но е далеч по-изискано и „по френски" да си го приготвим сами.
Неоходими продукти за 6 порции /препоръчително е да се сервира в чаши за мартини/:
8 парчета не много сладък шоколад за готвене
1 ч.ч. двойно еспресо,
30 мл. екстракт от ванилия,
30 мл. калуа (вид ликьор),
6 белтъка,
5 жълтъка,
200 мл. сладкарска сметана за разбиване,
80 гр. захар
коктейлни череши и малко бита сметана за декорация
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада с еспресото и смесете с ванилията и ликьора "Калуа", като оставите да изстине до 38-40 C.
Разбийте отделно белтъците, жълтъците и сметаната, като използвате третинка от захарта за всяка смес.
Важно е белтъците да са добре отделени от жълтъците, за да могат да бъдат разбити на твърд сняг.
В чиста купа разбийте хубаво и сметаната, така че да стане пухкава.
След като шоколадът е вече охладен, прибавете останалите кремове, като започнете със жълтъците.
Разлейте получения мус в мартини чаши веднага, след като смесите всичко, след което оставете в хладилника поне за 2 часа.
Украсете този декадентски десерт по ваш вкус и bon appétit!