IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Съблазнете себе си с шоколадово изкушение

17 май 2012 14 25

Как да си приготвим истински шоколадов мус, без да разбиваме прахообразни полуфабрикати

Снимка: santafeeats.com

Снимка: santafeeats.com

Шоколадовият мус е един от най-обичаните десерти по света и макар и приеман за изискан деликатес, е учудващо лесен за приготвяне. Родината на муса (от mousse, което в превод означава пяна) е Франция, където от появата си през 1894 година до началото на 20 век е бил използван за гарниране на други блюда като риба и зеленчуци. Гениалната идея да добави в този лек, гладък крем и шоколад, хрумва на известният френски артист Тулуз Лутрек, като първоначално получава странното наименование 'mayonnaise de chocolat' (майонеза от шоколад).

Най-лесният начин да си приготвим шоколадов мус, е разбира се, като си купим крем на прах от магазина и го разбием с мляко, но е далеч по-изискано и „по френски" да си го приготвим сами.

Неоходими продукти за 6 порции /препоръчително е да се сервира в чаши за мартини/:

8 парчета не много сладък шоколад за готвене

1 ч.ч. двойно еспресо,

30 мл. екстракт от ванилия,

30 мл. калуа (вид ликьор),

6 белтъка,

5 жълтъка,

200 мл. сладкарска сметана за разбиване,

80 гр. захар

коктейлни череши и малко бита сметана за декорация

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада с еспресото и смесете с ванилията и ликьора "Калуа", като оставите да изстине до 38-40 C.

Разбийте отделно белтъците, жълтъците и сметаната, като използвате третинка от захарта за всяка смес.

Важно е белтъците да са добре отделени от жълтъците, за да могат да бъдат разбити на твърд сняг.

В чиста купа разбийте хубаво и сметаната, така че да стане пухкава.

След като шоколадът е вече охладен, прибавете останалите кремове, като започнете със жълтъците.

Разлейте получения мус в мартини чаши веднага, след като смесите всичко, след което  оставете в хладилника поне за 2 часа.

Украсете този декадентски десерт по ваш вкус и bon appétit!

КоментариКоментари