Това ястие е бързо, лесно, вкусно, хранително и евтино. В по-студено време може да се направи с боб, печени тиквички, къдраво зеле, изсушени на слънце домати, печени орехи, печен чесън и карамелизиран праз. Вариантите за импровизация са много.
Ето и нашето предложение:
1 чаша ечемик
1 тиквичка, нарязана на четвъртини
1 консерва нахут, измит
Чери домати
Палмови стъбла, нарязани
1 чаша бадеми нарязани на тънко (сурови или печени)
1 шепа магданоз, нарязан
2 скилидки чесън, обелени и накълцани
Сокът на 2 лимона
1 авокадо, нарязано на парчета
¼ чаша зехтин
1 чаена лъжичка лют червен пипер ( или на вкус)
Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете ечемика в подсолена вода за 8-9 минути.
2. Докато се вари, започнете да нарязвате чесъна, магданоза и кориандъра.
3. Нарежете палмовите стъбла. Отворете консервата с нахут и изплакнете. Вземете една купа и в нея изсипете съставките: чесъна, магданоза, кориандъра и бадемите, палмовите стъбла, доматите, лимоновия сок, зехтина, лютия червен пипер и нахута.
4. Добавете тиквичката към врящата вода за 30 секунди. Изцедете тиквичката и ечемика в решето и оставете студента вода да тече върху тях за около минута. През лятото тази салата трябва да е възможно по-студена.
5. Сложете ечемика и тиквичката в купата и нежно разбъркайте всички съставки. Добавете сол и пипер на вкус и накрая изсипете парчетата авокадо. Да ви е вкусно!