IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тортиля пънчета

22 юни 2012 14 25

Лесна рецепта за свежест и езкотика

Снимки: thepioneerwoman.com

Снимки: thepioneerwoman.com

Макар и да звучи екзотично, това ястие е много лесно за приготвяне. Трябва ви само малко търпение и няколко не трудни за откриване продукта.

Тортиля е основен представител на мексиканската кухня. Кръглата и тънка питка от царевично или пшеничено брашно без мая е и сред националните ястия на останалите страни от Централна Америка, САЩ и Канада.

В България вече в почти всеки голям супермаркет можете да намерите готова тортиля, която и най удобна за използване, а в нея можете да сложите каквото ви хрумне или е останало в хладилника. Вземете си 1 пакет от 6 големи тортили и за нашата рецепта останалите необходими продукти са:

За мазане:

250 гр крема сирене, омекнало

1 с.л. нарязан пресен лук

1 с.л. накълцан на много ситно магданоз

8 цели големи листа босилек

Сол и пипер на вкус

1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

За плънката:

230 гр тънко нарязано пуешко филе

3 средно големи моркова

1 краставица без семките

3 листа маруля

2 бр. Авокадо, добре узряло

Начин на приготвяне:

Първо пригответе сиренето за мазане, като започнете с нарязването на лука и магданоза.

Снимки: thepioneerwoman.com

След това навийте босилековите листа на рулца и ги накълцайте на тънки ленти.

Снимки: thepioneerwoman.com

Сложете нарязаните зелени подправки заедно със сиренето в купа, посолете и сипете черен пипер на вкус и изстискайте 1/4 лимон.

Снимки: thepioneerwoman.com

Разбъркайте сместа е, а ако искате, можете да добавите и нарязани черни маслини и малко сушени димати.

Следва съвсем лесното приготвяне на плънката. Най-добре е да използвате ренде, за да направите морковите на лентички.

Снимки: thepioneerwoman.com

Със краставицата направете същото, но преди това изгребете с лъжичка семената, за да не пускат вода и да разредят пастата за мазане.

Намажете едната тортила питка със сместта от сирене добре, като не пропускайте краищата, защото там пастата ще действа като лепило за стягане след навиването и.

Снимки: thepioneerwoman.com

Започнете да нареждате съставките по диаметъра на питката, както на вас ви харесва  Слагате пуешкото филе и морковите,

Снимки: thepioneerwoman.com

а накрая добавяте и краставицата, като внимавате съставките да са равномерно разпределени по цялото протежение на диаметъра. След това завийте на руло колкото можете по стегнато.

Снимки: thepioneerwoman.com

Когато ролото е готово го опаковайте в кухненски целофан и приберете в хладилника за около час. Така тортилята ще поомекне, а самото руло ще се стегне.

Снимки: thepioneerwoman.com

За да приготвите вторият тип тортиля, обелете и нарежете добре узрялото авокадо на недебли ленти и повторете процедурата по пълнене, като сложите първо малко листо от маруля, отгоре моркови, а най-отгоре наредете резените авокадо.

Снимки: thepioneerwoman.com

Отново завийте на руло, опаковайте и приберете в хладиника. След около час извадте тортилите и ги развийте. С остър кухненски нож ги прережете през средата.

Снимки: thepioneerwoman.com

След това ги подравнете на дъската и ги разрежете още наполовина.

Снимки: thepioneerwoman.com

Получените "пънчета" оформете красиво в плато или чиния и сервирайте като студено предястие.

Снимки: thepioneerwoman.com

КоментариКоментари

soraia ( преди 11 години )
също така мексиканците наричат царевичните питкитортиля.Но в Испания тази дума означава омлет,който може да е обикновен,с кашкавал,сирене или със зеленчуци.Найизвестната им тортиля/омлет/ е с картофи!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
soraia ( преди 11 години )
Тортиля означаваомлет,преведено от испански език!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар