Вегетарианските кюфтенца с киноа и черен боб са микс между мексиканската и гръцката храна, тъй като рецептата е вдъхновена и от двете кухни. Идеални са за хора, които харесват пикантна храна. И най-хубавото – приготвят се за около половин час, здравословни са, леки за храносмилането и ароматни за сетивата.
Ето и необходимите продукти:
- 1 чаша киноа (сварена)
- 1 чаша черен боб (измит и изцеден)
- 6 стръка зелен лук (нарязан на ситно)
- 1 жълта чушка (нарязана на кубчета)
- 1 червена чушка (нарязана на кубчета)
- 100-200 грама сирене фета (нарязано)
- 2-3 чаена лъжичка кимион (или повече на вкус)
- 2-3 чаена лъжичка чили на прах (или повече на вкус)
- 1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
- лимонов сок сол и черен пипер на вкус
- сос салса (за сервиране)
Начин на приготвяне:
1. Сварете киноата според указанията и нарежете зеленчуците
Снимка: pickyeaterblog.com
Снимка: pickyeaterblog.com
2. След като киноата е сварена, добавете всички останали съставки и разбъркайте добре. Оставете котлона няколко минути на ниска температура, докато всички подправки не се комбинират.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. С помощта на ръцете си оформете малки кюфтенца, големи колкото дланта ви. В предварително загрят на средна температура тиган пържете всяко кюфтенце, докато не добие леко хрупкава и златиста коричка.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. След като кюфтенцата са изпържени и от двете страни, сервирайте ги, като отгоре им сложите малко сос салса или гуакамоле.
Снимка: pickyeaterblog.com