Сега кайсиите са един от плодовете на сезона – ароматни, сладки и пленителни, което прави кайсиевият щрудел перфектния десерт на лятото.
Необходими продукти:
1 пакетче масло
8 кайсии
¼ ч. ч. пудра захар
2 с. л. брашно
½ ч. л. канела
½ пакет точени кори за баница
Начин на приготвяне
Първо разтопете маслото, тъй като ще го използвате за мазане на всяка кора поотделно и така щруделът ще се получи хрупкав и златист.
Снимка: tastykitchen.com
След като маслото ви се разтопи, го оставете на страна и се заемете с кайсиите:
Нарежете ги на тънки лунички и ги сипете в купа, заедно с ¼ ч. ч. пудра захар. След това добавете брашното и канелата и разбъркайте добре, но внимателно, с лъжица, която е най-добре да е дървена, за да не нареже или размаже плодовете.
Снимка: tastykitchen.com
Вземете една кора, поставете я върху пергаментова хартия за печене и обилно я намажете с масло. За да не изсъхват корите, които остават в отворения пакет, докато работите, ги покривайте с влажна кърпа.
Снимка: tastykitchen.com
Като приключите с първата кора, поставете върху нея още две, но перпендикулярно на предходната. И тях намажете обилно с масло. Повтаряйте процеса, докато се сдобиете с 8 маслени слоя или докато свършат корите.
Снимка: tastykitchen.com
Изсипете захаросаните кайсии в центъра на корите на дълго.
Снимка: tastykitchen.com
Сега сгънете „крилата" на корите така, сякаш опаковате подарък: първо от двете къси страни, след което като руло. Важното е краищата на щрудела да са добре завити, за да не изтече плънката по време на печене. Намажете рулото с масло и печете на 200 С във фурната за около половин час.
Снимка: tastykitchen.com
Сервирайте поръсен с пудра захар и с топка ванилов сладолед.
Добър апетит!